Ujić: U BiH za dvije godine ušlo više od 60.000 migranata

U Bosnu i Hercegovinu za nepune dvije godine ušlo je više od 52.000 registriranih migranata, a procjene su da s krijumčarima prođe 15 posto njih, koje nikad niko ne otkrije. Iz zemlje je izašlo više od 45.000 migranata. Dnevni priliv bio je stotinjak osoba. Ovo je kazao za „Avaz“ Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Dodatna sredstva

Ujić je jučer učestvovao na sastanku predstavnika resornih ministarstava u Vijeću ministara s visokom delegacijom Njemačke koju je predvodio državni sekretar saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Stefan Majer (Stephan Mayer), prenosi Avaz.ba.

- Napomenuli smo da smo cijelu godinu privremeno finansirani te da nismo imali dodatna sredstva, ni od Evropske komisije ni od BiH. Popunjenost Granične policije i Službe za poslove sa strancima je oko 75 posto. Rekao sam da konačno trebamo razgovarati o uzroku, a ne posljedicama. Jer, BiH nije država koja bi mogla primiti veći broj ilegalnih migranata, da se mi brinemo o njima - kaže Ujić. 

Ističe da uvijek prijeti veća opasnost kada je u pitanju značajniji priliv migranata.

- Drago mi je što je visoka delegacija Njemačke rekla da je uzrok u Turskoj i Grčkoj. To je uzrok za Evropu. Migranti koriste BiH kao tranzitno područje. A za BiH je uzrok granica, sve drugo su posljedice. Mi se bavimo posljedicama, prihvatnim centrima - ističe Ujić.

 

Razni scenariji

On upozorava da je Granična policija Hrvatske svakim danom sve jača i da se na granicu raspoređuje vojska.

- Sve teže će biti izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenarij prema kojem bi nam ostao jedan broj ilegalnih migranata, a da s humanitarnog aspekta nećemo moći tome odgovoriti. Sa sigurnosnog aspekta mogu reći da smo uspjeli. Osim prekršaja, krađa, međusobnih tuča, nismo imali krivična djela koja bi dovela javnost do većeg uznemirenja – ističe Ujić.

 

Četiri nivoa vlasti

- RS je odlučila da neće dozvoliti stvaranje prihvatnih centara. Imamo problem i u FBiH, gdje su dvije neperspektivne kasarne dodijeljene Ministarstvu sigurnosti. Ali, sad je u Tuzli donesena odluka da ne žele prihvatni centar. I druge sredine su se slično očitovale. Migracije su nadležnost države, ali teško je raditi ako nemate složna sva četiri nivoa vlasti – kaže Ujić.