Za EYOF se zna i u dalekoj Kini, organizatori poručili: Živimo sretne dane

Olimpijski festival mladih okupit će više od 1500 takmičara iz 46 zemalja i oživjet će olimpijski duh, koji u Sarajevu živi već tri i po decenije, poruka je onih koji će ugostiti brojne sportiste i turiste iz cijelog svijeta. Sarajevo i Istočno Sarajevo će narednih dana biti centar sportskog svijeta mladih. Živimo sretne dane, poručuju organizatori.

Sarajevski aerodrom već dugo nije imao ovoliki promet u veoma kratkom periodu zbog velikog broja ekipa i gostiju koji stižu u glavni grad Bosne i Hercegovine. Gosti su dočekani svečanim defileom ulicama Sarajeva u kojem su učestvovale organizacija koje su uključene u ovaj veliki sportski događaj. Odmah po dolasku u BiH natjecatelji su se uputili u sami centar grada kako bi se upoznali s historijom i običajima naše zemlje. A, o EYOF-u se zna i u dalekoj Kini.

"Znamo da se u ovdje održava Omladinski olimpijski festival. To je super. Mi to znamo jer ćemo mi u Pekingu imati Olimpijske igre 2022. godine. Posebno smo zaniteresovani za ledene i sniježne sportove";

"Sviđa mi se ovdje, sviđa mi se i vrijeme ovdje jer je bilo snijega. Različito je u odnosu na Peking jer je ovo mnogo manji grad"; 

"Mislim da je održavanje omladinskog olimpijskog festivala dobra prilika za mlade ljude da upoznaju druge kulture. Mi to u Kini znamo veoma dobro. Ovdje sam upoznao jednu novu kulturu, vidio sam brojne historijske građevine. Ljudi su veoma ljubazni, prijateljski raspoloženi, sigurno ću ponovo doći i predložit ću svojim prijateljima da dođu u Sarajevo", poručuju turisti iz Kine.

Sarajevo je posljednjih dana u svjetskim medijima spominjano zbog neobnovljenih olimpijskih borilišta, a gradonačelnik Abdulah Skaka najavljuje kako će se na tom pitanju raditi u narednom periodu.

"Vjerujem da će u projektu...da je jedan od naših projekata i obnova bob staze odnosno ili njeno konzerviranje ili privođenje nekog drugoj namjeni ili vraćanje u prvobitnu namjenu. Svakako da ćemo raditi na tome da ostala borilišta stavimo u funkciju i same skakaonice koje se nalaze na Igmanu koje su napravljene i korištene u vrijeme Olimpijade 1984. godine", izjavio je Skaka.

Iz Istočnog Sarajeva stiže poruka da su uvažavanje i tolerancija, ali i povezivanje svih institucija bili ključni elementi za uspješnu realizaciju EYOF-a.

"Nije bilo lako to uraditi i u nekom ranijem vremenu nisu svi vjerovali u ovaj projekat i nisu razmišljali na ovaj način kako to vidimo danas da smo uspjeli ubijediti ljude da smo svi okupljeni oko ovog projekta", ocijenio je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Za manje od 24 sata na Stadionu "Asim Ferhatović Hase" će biti održana ceremonija otvaranja EYOF-a, a čast da upali olimpijski plamen imat će najbolja sportašica BiH Larisa Cerić.

"Sigurno je da sam uzbuđena. Velika je čast da su izbarali upravo mene da budem ta koja će upaliti olimpijski plamen poslije 35 godina. Zaslužila sam to na osnovu rezultata kroz sve ove godine. Čast mi je da je Olimpijski komitet odabrao mene i dodijelio mi tu čast", izjavila je Cerić.

Organizatori ističu da će i pored brojnih prepreka ovo biti dosada najbolji EYOF. Zajednička poruka je da od EYOF-a niko neće imati štete, ali da će svi imati veliku koristi, piše N1.