Za opće izbore u BiH prijavile se 72 stranke i 39 nezavisnih kandidata

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na izborima istekao je danas u 16 sati. Prijave su podnijele 72 političke stranka i 39 nezavisnih kandidata.

Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom "Opći izbori 2018", nakon što ga nadležna služba pripremi, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Centralna izborna komisija BiH će do 9. juna izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih stranaka i nezavisnih kandidata koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Kako je od ranije poznato, CIK će do 23. augusta objaviti sve ovjerene kandidatske liste.

Također, Centralna izborna komisija BiH je BH Pošti predala oko 64.000 pošiljki za birače koji su bili registrirani da glasaju iz inostrantva na Lokalnim izborima 2016. godine. Pošiljke sadrže obrasce PRP2 putem kojih je uz naznačene upute potrebno potvrditi registraciju za Opće izbore 2018. godine. 

Za nove birače koji žele glasati iz inostrantva na web stranici Centralne izborne komisije BiH dostupan je obrazac PRP1 sa preciznim uputstvom.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018. godine. Zvanična predizborna kampanja počet će 7. septembra, odnosno mjesec prije održavanja samih izbora. 

Opći izbori 2018. održat će se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2014. i 2010. godine, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći biti birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se provode nakon općih.

U međuvremenu će političke stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušati iznaći riješenje u vezi s implementacijom odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a koja se odnosi na neustavne odredbe izbornog zakona.