Za osam dana 34.800 građana vakcinisano prvom ili drugom dozom

va
Imajući u vidu da je proces vakcinacije ubrzan, a da je odziv građana dobar, te da se vakcinacija odvija u zdravstvenim ustanovama širom RS, broj vakcinisanih građana svakodnevno raste

U RS-u je u posljednjih osam dana oko 34.800 građana vakcinisano prvom ili drugom dozom vakcina protiv kovida 19, prema do sada dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo RS. 

- Imajući u vidu da je proces vakcinacije ubrzan, a da je odziv građana dobar, te da se vakcinacija odvija u zdravstvenim ustanovama širom RS, broj vakcinisanih građana svakodnevno raste - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
 

U Domu zdravlja Gradiška je vakcinisano oko 2.570 građana

Do sada je u RS ukupno isporučeno više od 943.000 doza vakcina, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da su zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 8. jula domovi zdravlja zaduženi da organizuju vakcinaciju građana protiv kovida 19 i produže radno vrijeme vakcinalnih punktova, kao i da u skladu sa svojim planovima i rasporedima organizuju vakcinaciju bez zakazivanja termina.

U saopštenju se navodi da je u tom periodu prvom ili drugom dozom najviše građana, oko 6.750, vakcinisano u Domu zdravlja Banja Luka, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 3.400 građana, te Domu zdravlja Prijedor u kojem se vakcinisalo oko 3.190 ljudi.

- U Domu zdravlja Gradiška je vakcinisano oko 2.570 građana, u Domu zdravlja Laktaši više od 2.000 vakcinisanih, a zatim slijede Institut za javno zdravstvo RS, Dom zdravlja Doboj, Dom zdravlja Trebinje... - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da se u RS paralelno odvijaju procesi masovne vakcinacije bez zakazivanja termina na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS.

U saopćenju se navodi da je istovremeno organizovana i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS i Privrednom komorom.

- RS trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, a proces vakcinacije je ubrzan kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija za postizanje što većeg obuhvata imunizacije - navodi se u saopštenju.

 

Poziv građanima da se vakcinišu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić imenovao je i timove čiji je zadatak supervizija procesa vakcinacije u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u cilju što bolje organizacije na terenu i efikasnijeg sprovođenja imunizacije.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ovo ministarstvo zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije zaduženo da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove, formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom poziva građane da se odazovu na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te doprinesu što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.