Za sada ništa od mizernog rasta minimalnih penzija

Skoro 150.000 penzionera u Federaciji na najavljeno vanredno, mizerno povećanje minimalnih penzija još će pričekati. Kako tvrdi Vesko Drljača, ministar za rad i socijalna pitanja, do rasta minimalnih penzija za skoro tri posto doći će tek kad se usvoji budžet.

Tehničko pitanje  

Predstavnički dom Parlament FBiH mogao bi raspravljati o budžetu 9. januara, jer je to pitanje planirano kao jedina tačka dnevnog reda. No, iako je Vlada FBiH već usvojila budžet, veoma je neizvjesno hoće li to iduće sedmice uraditi i parlamentarci.

Čak i da budžet prođe, on mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH.  

Drljača je, inače, ranije potvrdio da je osigurano skoro 70 miliona KM na osnovu uplate doprinosa. 

- Ali, prvo se mora usvojiti budžet. Dakle, finansijski nije sporno, samo je sada tehničko pitanje - kazao je Drljača.  

Image

Na odluku parlamentaraca čeka i direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić, koji kaže da će Vladi uputiti zahtjev za rast minimalnih penzija. Za sada to još nisu uradili, jer čekaju da ovaj jedini uvjet bude ispunjen. Kako nam je potvrđeno iz Zavoda, plan je da se prijeđe na isplatu penzija iz budžeta. A ako se to desi, isplata penzija zavisit će od rada vlasti, odnosno od toga hoće li na vrijeme dogovoriti budžet i u kojem iznosu.

 Samo na čeku

Mnogi penzioneri s kojima smo jučer razgovarali, nisu optimistični da će doći do rasta njihovih primanja u ovom mjesecu. Kažu, do sada su od premijera Federacije Fadila Novalića u više navrata bili izigrani. Tvrde i da bi se takav scenarij i sada mogao desiti. Kažu i da ni u šta ne vjeruju dok im poštar ne donese penziju i dok ne prebroje novac.  

Image