Za samo 18 mjeseci stradala su 1022 pješaka

policija
U Bosni i Hercegovini, sve više saobraćajnih nesreća koje rezultiraju smrtnim posljedicama, su uzrokovane nepropisnom vožnjom i alkoholisanjem.

 

Nedavna nesreća u kojoj su stradale mlade doktorice izazvala je zabrinutost i bijes javnosti. Vozač koji je bio pod utjecajem alkohola, bez vozačke dozvole, oduzeo je dva mlada života. Ova tragedija, međutim, nije usamljen slučaj, jer se saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama često ponavljajui.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), u samo 18 mjeseci stradala su 1022 pješaka, a 33 osobe su izgubile život. Ovi uznemirujući podaci odnose se na period od 2021. do 2022. godine, a trend se nastavlja i ove godine.

Međutim, odgovornost nije samo na vozačima. I pješaci često čine prekršaje, uključujući prelazak ceste na crveno svjetlo, hodanje po cesti i prelazak raskrsnica na nepropisan način. Nepoštivanje pravila od strane pješaka dodatno komplicira već postojeće probleme u saobraćaju.

U saobraćaju, u kojem dominira neodgovorno ponašanje, žrtve postaju oni koji poštuju pravila. Bez obzira na to što vozači mogu biti odgovorni i savjesni, nesavjesni pješaci često prave probleme.