Jusko: Zaboli me kada demobilisani borac ode u zatvor

Danas će se pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine. Tim povodom razgovarali smo s ministrom za boračka pitanja KS Ismirom Juskom.

Ministar Jusko otkriva i o čemu je Vlada KS razgovarala jučer s predstavnicima stranih ambasada u BiH, o odnosima unutar vladajuće šestorke u KS, ali i tome hoće li biti novi ministar u Vijeću ministara BiH, prenosi Hayat.ba.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine o kojem će Skupština KS raspravljati danas, ministar Jusko je podsjetio da je ovakav zakon u avgustu usvojen na nivou Federacije BiH te da je ovo sada samo slijed onog što se treba provesti u svim kantonima, a to je da se usklade zakoni s federalnim. 

Kanton Sarajevo će biti jedan od prvih kantona koji će uraditi ovaj dio posla, uvjeren sam da će svi zastupnici dati podršku ovom zakonu – ističe Jusko.

Ono što je najbitnije u ovom zakonu je borački dodatak. FBIH će finansirati sve one koji su stariji od 57 godina, a kantoni, tj. Kanton Sarajevo će to raditi za sve one koji su mlađi od 57 godina. 

Prema informacijama koje mi trenutno imamo iz Službe za zapošljavanje na području KS imamo oko 4.212 predstavnika boračke populacije koji bi mogli ući u ovo pravo. Otprilike na godišnjem nivou potrebno je oko 8,1 milion maraka kako bi se isplatili borački dodaci onima koji ostvaruju to pravo. Riječ je osobama koje su najmanje godinu na birou, koje su najmanje godinu dana bili na pripadnici Armije ili MUP-a RBiH i da žive području KS – pojasnio je ministar Jusko.

Prema njegovim riječima, predstavnici boračke populacije su učestvovali u izradi ovog Nacrta zakona i dali svoje sugestije koje su usvojeni.

Zapošljavanje pripadnika boračke populacije

Među prvim projektima koje je započeo ministar Jusko bio je i projekt prekvalifikacije boraca kod postojećih poslodavaca te zasnivanje radnog odnosa. Ovaj projekt, kako kaže, završen je 45 dana nakon što je usvojen budžet, a 23 predstavnika boračke populacije zasnovali su radni odnos. 

Poslodavci su izuzetno zadovoljni s kandidatima koje su dobili i traže da nastavimo s ovim projektima jer na tržištu rada itekako fali radne snage – ističe Jusko.

Kako je istakao, neophodno je da predstavnici boračke populacije ne budu samo deklarativno podržavani kao što se to radilo godinama unazad.

Deklarativna podrška mene ne zanima, niti zanima te ljude – poručio je on.

Istakao je i da boračkoj populaciji danas nije lako te da dnevno ima od sedam do 14 razgovora s pripadnicima boračke populacije.

Od samog početka mandata, ministar Jusko kaže da je obavio 1.600 razgovora s pripadnicima boračke populacije.

Imamo situacije od kvadriplegičara, paraplegičara, amputiraca, ljudi oboljelih od tumora, od najtežih oboljenja do najvećih socijalnih problema – kaže on.

Istakao je kako je ovom ministarstvu “pošto za rukom”, da određene pomoći iz budžeta koje su ranije završavane do sredine godine, ovaj put “razvuče” do decembra

Mene kao ministra zaboli kada čujem koliko novca je pronevjereno i otišlo u neke svrhe koje su protuzakonite, a onda s druge strane imate demobilisanog borca koji za 300 KM dobije šest mjeseci zatvora – rekao je Jusko u intervju za Avaz.