Krizni štab pojasnio: Na koga se ne odnosi zabrana kretanja poslije 23 sata

.
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je sjednicu na kojoj sagledana epidemiološka situacija COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu te je dostavio kriznim štabovima/stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Kako navode, novom naredbom “ograničava se kretanje pučanstva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”, a spomenuta odredba počinje se primijenjivati od srijede, 11.11.2020. u 23 sata.

Iz stavka (1) ove tačke, stoji dalje u Naredbi, “izuzimaju se svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BiH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici iz stavka (2) koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana. Za kontrolu točke 3. Poglavlja I. „Opće naredbe“ zadužuje se kantonalne/županijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/županijskim propisima o javnom redu i miru”, stoji u tački 3. Poglavlja I. „Opće naredbe“ koja se počinje primjenjivati od srijede, 11.11. 2020. godine, dok se ostale odredbe primjenjuju već od utorka 10.11.2020.