Merkel: Zabrinuta sam za Evropu

Njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je imala "konfliktni odnos" sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji tvrdi da je zapravo riječ o "plodnoj konfrontaciji".

Merkel je u intervjuu koji je danas prenio nemački list Suddeutsche Zeitung, rekla da nije uvijek saglasna sa francuskim predsjednikom, prenosi N1.

"Naravno da imamo konfliktan odnos", rekla je kancelarka navodeći da "postoje razlike u mentalitetu" između nje i Macrona i "razlike u (njihovom) shvatanju uloga".

Merkel i Macron posljednjih mjeseci se ne slažu o nekoliko pitanja, među kojima je zamrzavanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, kako je odlučila Njemačka poslije ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Njemačka kancelarka je naglasila da je veliki napredak učinjen u odbrani zahvaljujući njemačko-francuskom partnerstvu.

"Odlučili smo da zajedno razvijemo modele borbenog aviona i tenka.... To je znak povjerenja koji pokazuje da se još više oslanjamo jedni na druge u oblasti odbrambene politike", rekla je ona.

Kancelarka je desetak dana prije izbora za Evropski parlament rekla da je to glasanje od velike važnosti dodajući da će to biti posebni izbori.

"Mnogi su zabrinuti za Evropu. I ja sam", dodala je Merkel.

Komentarišuči izjavu kancelarke Merkel, Macron je rekao da njih dvoje zapravo imaju "plodnu konfrontaciju".

"Moramo da prihvatimo trenutne nesuglasice, kao i da se potpuno ne slažemo o svemu, ali na taj način postižemo kompromise sa Njemačkom kako bismo išli naprijed", rekao je Macron na konferenciji za novinare upitan da komentariše izjavu kancelarke.

Izvor: