ČAMPARA: Začuđujuća reakcija Inzka, BiH primljena u UN kao Republika BiH

Potpuno su začuđujuće izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o Programskoj deklaraciji SDA, i po svemu sudeći iznuđene su pod pritiskom Milorada Dodika, ocijenio je član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara.

-Kazati da je trebalo predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva i drugoj političkoj opciji, pri čemu je jasno da se misli na SNSD, u najmanju je ruku vrlo čudno, neprimjereno i neargumentovano – kaže Čampara.

Po njegovim riječima, ovakva izjava je kontradiktorna jer je u sukobu sa dosadašnjim stavovima visokog predstavnika u kojima je Dodikova politika označena kao antidržavna, secesionistička i prijeteća za mir i stabilnost u BiH i regionu.

– Ujedno je i kontraproduktivna, jer direktno sugeriše SDA, kao državotvornoj stranci čiji je ključni politički cilj očuvanje cjelovite, suverene i demokratske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, da je “trebala” predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva Dodiku i retrogradnim i antievropskim politikama koje negiraju međunarodno pravo i veličaju ratne zločine, negiraju genocid, veličaju UZP, nazivaju škole po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, traže uvođenje trećeg entiteta, zagovaraju disoluciju države, negiraju pravo na bosanski jezik, daju skandalozne i fašističke izjave da muslimani ponovo okupiraju Drinu… – navodi Čampara.

On dalje kaže da je teško povjerovati da visoki predstavnik, ako je pročitao Deklaraciju, iznosi ovakve ocjene, da se povlači pred Dodikom i daje neargumentovane i pravno neutemeljene kritike, jer je Programska deklaracija SDA potpuno usklađena sa evropskim standardima, i jedina je stranačka deklaracija u kojoj su jasno prihvaćene sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisije.

– Ne može se izjednačiti SDA, koja ima legitiman politički cilj – državu ravnopravnih građana, sa SNSD-om, koji ima za cilj etničku segregaciju i otcjepljenje. SDA ne najavljuje jednostrano kršenje Dejtona, već borbu za ustavnu reformu u skladu sa evropskim načelima i naravno, u Parlamentu BiH i u skladu sa važećim procedurama. Podsjećam g. Inzka da je naša država primljena u Ujedinjene nacije upravo pod imenom Republika BiH i postavlja se pitanje zašto smeta taj naziv koji je već ranije prihvaćen i odobren od zemalja članica UN-a - prenosi hayat.ba.

Potpuno odbacujemo i insinuacije na račun pripadnika ARBiH. Uvijek ćemo biti uz nedužne ljude koji su branili BiH, i nikada nećemo pristati na prejudiciranje krivice, jer je svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne može se izjednačiti naša podrška nedužnim, neosuđenim i nepravedno optuženim ljudima, sa Dodikovim otvorenim veličanjem ratnih zločinaca koji su osuđeni za genocid i masovne zločine nad civilima – zaključio je Čampara u izjavi za Fenu.