Zagovornik istine

Slovenski političar Igor Šoltes, zastupnik Kluba Zelenih u Evropskom parlamentu, ima posebno mjesto u srcima porodica žrtava genocida u Srebrenici.

On je prošle godine u Evropskom parlamentu predložio rezoluciju prema kojoj nijedna zemlja ne može postati članica EU ako ne prizna da je u Srebrenici počinjen genocid. Bila je to hrabra i jasna poruka slovenskog političara, koji je već dugo zadužen za zemlje zapadnog Balkana i koji dobro zna situaciju u regionu.

Šoltes zna koliko je za sudbinu BiH, regiona, ali i Evrope i svijeta, važno konačno priznati šta se dogodilo ljeta 1995. godine u Srebrenici. Svjestan je, a kaže da to često ponavlja, da o miru na Balkanu ovisi i mir u Evropi i zato se snažno i uporno zalaže za proširenje Unije, prenosi Avaz.

Zato je Šoltes i dobitnik izuzetnog priznanja „Potočarska povelja“, koja će mu biti uručena na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici. Ovo priznanje, priznaje, velika mu je čast, naročito i zbog činjenice da prijedlog dolazi od udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i „Žene Podrinja“. 

Nepogrešivost ovog izbora potvrđuje i činjenica da Šoltes uskoro dolazi u Sarajevo da govori na konferenciji o tome kako je nužno reći zauvijek stop negiranju genocida i holokausta.