Zahiragić: Znanje treba biti jedino što donosi rezultat, a ne preduboki dekolte ili prekratak šorc

Predstavnik studenata u Upravnom odboru UNSA i bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Haris Zahiragić obratio se našem portalu sa željom da reaguje na danas objavljeni tekst u vezi sa mišljenjima predstavnika fakulteta u sastavu UNSA o Nacrtu kodeksa ponašanja i oblačenja koji bi uskoro mogao biti usvojen.

"Istina je da sam kao član Komisije za izradu Zakona o visokom obrazovanju prije skoro dvije godine bio predlagač odredbe koja propisuje obavezu donošenja Kodeksa ponašanja i oblačenja na Univerzitetu, kao i na desetine drugih odredbi koje su podigle studentska prava na novi nivo, poput visokih kazni za profesore za neobjavljivanje ispita u roku i sve ostale prekršaje, prenošenje dva predmeta u narednu godinu, demokratizaciju komisijskog polaganja ispita, socijalni rok, zadržavanje stečenih prava u slučaju obnove godine poput vježbi, predavanja i apsolviranog gradiva i tako dalje. Odredbu o kodeksu su sa oduševljenjem podržali svi članovi komisije, koja je bila sačinjena od profesora i dekana Univerziteta u Sarajevu. Taj Zakon je usvojila Skupština KS koje nisam član, a na osnovu njega je Univerzitet formirao Komisiju za izradu Kodeksa. Sam tekst nacrta Kodeksa sam tek vidio kada i svi ostali na Univerzitetu u Sarajevu – ali ga kao građanin Kantona Sarajevo i osoba koja je dala neki doprinos razvoju našeg Univerziteta apsolutno ga podržavam", kazao je Zahiragić komentarišući izjave predstavnika UNSA.

On je mišljenja da su neki predstavnici UNSA perfidno pokušali banalizovati ovaj Kodeks koji propisuje poštovanje studenata od strane profesora i obratno, kao mnogo toga drugog, te svesti ga na zabranu nošenja visokih štikli, prekratke suknje ili dubokog dekoltea. 

"Također, pojedini sagovornici su iskoristili taj povod da izvrše grubi napad na moju ličnost – a ti napadi u kontinuitetu traju evo već godinama što me kao vidite neće obeshrabriti. Izvinjavam se uvaženoj profesorici i docentici ukoliko je moja inicijativa ugrozila neki stil oblačenja koji one eventualno vole, ali moraju biti svjesne činjenice da ovo nije Univerzitet u nekoj kasabi, nego najstariji Univerzitet u Bosni i Hercegovini koji treba da ipak drži neki nivo. Kada su u pitanju profesori, nisam ni slutio da bi neki od njih mogli otvoreno biti protiv regulacije nepristojnog oblačenja studentica – ali eto uvijek se iznova iznenadim kada su u pitanju neki pripadnici akademske zajednice", ističe Zahiragić.

Smatra da je navedeno suština Univerziteta znanje i obrazovanje, što i jeste razlog potrebe regulacije između ostalog i neprikladnog oblačenja kako bi znanje bilo jedino što donosi rezultate.

"A ne, ne daj Bože, neki preduboki dekolte ili neki prekratak šorc – što se nažalost znalo dešavati nekada ranije na Univerzitetu. Kada su u pitanju europski i svjetski Univeziteti na koji se neki sagovornici pozivaju, onda ih moram razočarati i upoznati ih sa činjenicom da slična pravila ponašanja i oblačenja imaju mnogo bolje rangirani Univerziteti poput Princetona, Hamptona, Cambridga ili Harwarda. Sveučilište u Mostaru također ima slična formalna pravila, ali ne znam da se ikada takvo nešto pojavilo u javnom prostoru? Želim da vjerujem da to nije zbog toga što na takvu ideju na Sveučilištu u Mostaru nije došao Haris Zahiragić", navodi on.

Kada je u pitanju podrška javnosti ovom Kodeksu, a posebno akademskog osoblja i studenata, ona je skoro apsolutna, stoga pozivam i uvažene kolege/ice koje se ne slažu sa nekim njegovim dijelovima, da kroz javnu raspravu koja je u toku daju svoj prijedlog korekcija i unaprjeđenja, rekao je bivši predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

"Apelujem na čitavu akademsku zajednicu da bude odlučna u namjeri da oblačenje koje dolikuje "Grand paradi“ ili sportskim salama kada su trenerke u pitanju, ali ne i amfiteatrima i salama Univerziteta ili `pak ponašanje koje dolikuje reality show-ovima – ali ne i akademskoj zajednici, bude normirano kao nepoželjno. S obzirom da su ispitni rokovi u toku, koristim priliku da svim studentima poželim sreću na ispitima, te da ih pozovem da koriste sve prava koja im je propisao isti taj Zakon o visokom obrazovanju koji je propisao i obavezu donošenja ovog Kodeksa", zaključio je predstavnik studenata u Upravnom odboru UNSA.