Zahvaljujući humanim ljudima, svakog dana obraduju 100 postača u Srebrenici

.
Usto, pripremaju i dostavljaju 119 dnevnih obroka za stare i iznemogle

 

Osim što svakodnevno pripremaju i dostavljaju 119 dnevnih obroka za usamljene, stare i iznemogle osobe svih nacionalnosti iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika te dnevnih obroka za 79 korisnika internatskog smještaja, u kuhinji Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima tokom ramazana dnevno pripreme i dostave više od 100 iftara.

 

Brojna mjesta

U „Emmausu“ kažu da iftare pripremaju prema narudžbi humanih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore. Oni uplate iftare i sehure i izraze želju gdje da ih ekipe dostave.

- Imamo donatore koji svaki dan osiguravaju 50 iftara za postače internatskog smještaja. Nosili smo 80 iftara u džemat Luka, pedesetak kilometara od Srebrenice, Gornju Daljegoštu, Potočare i druga mjesta.

Stižu narudžbe

Za ljude u Gostilju je 50 iftara i isto toliko sehura finansirao Ramo Dautović iz Bacute kod Srebrenice, koji živi i radi u Americi - kažu u „Emmausu“.

Tokom ramazana imali su nekoliko velikih zajedničkih iftara, a do kraja mubarek mjeseca svaki dan imaju narudžbe. Za sutra je zakazan zajednički iftar za 300 postača.

Zaslužuju pažnju

- Veliki je broj naših donatora i, ako bismo ih nabrajali, plašimo se da bismo nekog izostavili, jer svi zaslužuju pažnju, bez obzira na to jesu li uplatili deset ili 100 iftara. Bitna je njihova humanost prema srebreničkim majkama i ostalim postačima - poručuju iz „Emmausa“.

FOTO: AVAZ