Dodik na Saboru SNSD-a: Zahvaljujući nama, RS je najstabilniji dio BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je RS, predvođena SNSD-om i njenim koalicionim partnerima, najstabilniji dio BiH.

Otvarajući 6. Sabor SNSD-a u Laktašima, Dodik je rekao da je RS institucionalno, finansijski i politički stabilna, što je izuzetno značajno, a zasluga je SNSD-a i koalicionih partnera.

- Nakon četiri godine, odnosno posljednjeg Sabora stranke, SNSD je jači, brojniji i uspješniji - naveo je Dodik i dodao da SNSD ima ogromnu snagu u članstvu - njih 200.000.

On je dodao da SNSD ima odbore u 63 općine RS i 17 općina u Federaciji BiH te Distriktu Brčko.

- SNSD od 2006. godine pobjeđuje na izborima, što govori da smo dobro radili - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je od 2014. SNSD-u pristupilo još 20.000 članova, koji su dodatno ojačali stranku.

- Period od prošlog do ovog stranačkog Sabora obilježile su pobjede na lokalnim i općim izborima, što je za nas od presudnog značaja - kaže Dodik, koji smatra da uvijek može bolje, jer postoje pretpostavke za takvo nešto.

On podsjeća da je SNSD na posljednjim izborima dobio 5.000 glasova više za Narodnu skupštinu RS u odnosu na prethodne opće izbore, a 11.000 glasova više za Parlament BiH.

- Ovo je za poštovanje, jer smo formirali Vladu RS s našim koalicionim partnerima i realizirali politike koje smo planirali - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD je RS sve ove godine gradio s ljubavlju. 

- Republika Srpska je finansijski i institucionalno stabilna. Imamo mir, razvoj, a SNSD je glas ovog naroda - rekao je Dodik.

Na nivou BiH, navodi Dodik, SNSD se nastavlja boriti za prava srpskog naroda i Republike Srpske.

- Nažalost, srpski narod ovdje decenijama pokušava da se bori i izbori za svoja prava. Politika Benjamina Kalaja svojevremeno je išla za tim da ovdje nestanu nacije, da bude formirana jedna nacija, što nije prošlo. I sada se takvo nešto traži, da odustanemo od svog identiteta, što nikada nećemo dozvoliti - zaključio je Dodik.

On je pozdravio sve prisutne, a posebno goste iz Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Na početku Sabora usvojen je dnevni red i izabrano radno tijelo za imenovanje predsjednika stranke, novi saziv Glavnog odbora i Statutarnu nadzornu komisiju, prenosi Dnevni avaz.

Na Saboru učestvuje više od 1.200 delegata, a prisustvuju ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Ji Ping, predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, lideri DNS-a Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, član Predsjedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, predstavnici Demokratske partije Srba u Makedoniji, Prve SDS-a te druge zvanice iz političkog i društvenog života.