Duvnjak: Zajedno obnovimo Bilino polje

Na današnji dan, 24. aprila 1996. godine, na Stadionu Bilino polje u Zenici reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvu službenu utakmicu na domaćem terenu, a rival bh. timu bila je Albanija.

U znak sjećanja na ovaj historijski dan za bh. sport i suverenu državu BiH, zastupnik SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona te Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak, na današnjoj sjednici Skupštine ZDK ponovio je inicijativu od prošle godine pod nazivom “Zajedno obnovimo Bilino polje”.

Pozvam nadležne gradske i kantonalne vlasti da pripreme i potpišu Protokol o zajedničkoj saradnji, kojim bi definisali obaveze u cilju unapređenja sportske infrastrukture na najpoznatijem bh. sportskom objektu, Stadionu Bilino polje u Zenici – kazao je Duvnjak.

Sporazum bi, napomenuo je, bio i prvi korak u realizaciji projekta rekonstrukcije, proširenja i modernizacije zeničkog stadiona, koji bi se lako mogao proširiti izgradnjom nove sjeverne i južne tribine.

Ulaganje u “Zmajevo gnijezdo”, kao neslužbeni dom nogometne reprezentacije i dom NK Čelik, u interesu je razvoja sporta i turizma te pozitivne promocije Zenice, kao sjedišta našeg Kantona i sportskog centra BiH. Ovakvim dogovorom moramo pokazati da su strateški važni projekti i opći interes, iznad dnevne politike – istakao je Duvnjak.

Napomenuo je da bi izgradnju po jedne tribine mogli finansirati ZDK i Grad Zenica, uz aktivnu podršku Nogometnog saveza BiH, pišu Sportske.ba.

Nadam se da će se do velike utakmice, koja će se krajem ove godine, vjerovatno igrati u Zenici, sa nekadašnjim svjetskim prvacima Italijom, uraditi barem ovaj prvi korak, odnosno da će se biti potpisan sporazum – kazao je Duvnjak.

Zajednička obnova kultnog bh. nogometnog hrama, stadiona koji se nalazi na Bilinom polju, važna je, kazao je Duvnjak, zato i što se radi o glasovitom historijskom lokalitetu naše države.