Detalji brutalnog ubistva u Zagrebu: Zaklao strinu i njenog posinka

Nešto više od četiri mjeseca nakon što je u njihovom stanu na zagrebačkim Strugama na spavanju brutalno zaklao svoju 77-godišnju strinu Mariju Minković i njenog 50-godišnjeg posinka Sinišu, Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 35-godišnjeg Damira Minkovića.

Tereti ga za dvostruko teško ubistvo na okrutan i podmukao način, od kojih je jedno prema osobi s težom tjelesnom i duševnom smetnjom.Prema optužnici DORH-a, Minković je u noći s 23. na 24. novembar 2018. nasilno ušao u njihovu porodičnu kuću te ih odlučio ubiti kako bi se domogao njihovog novca.

Osumnjičeni je svojoj strini Mariji, tvrdi Tužilaštvo, prišao s leđa i nožem joj zadao nekoliko reznih rana s prednje strane vrata. Bio je svjestan da je slabo pokretna i da se ne može braniti.

Nakon toga je prišao s leđa i strininom posinku Siniši, osobi s težom tjelesnom i duševnom smetnjom, te ga nožem izbo po licu, ramenima, tijelu, rukama i dlanovima, a s leđa mu je zadao po vratu još nekoliko reznih rana, prenosi avaz.ba.

Oboje su iskrvarili nasmrt, a Damir Minković krenuo je u pretragu stana u potrazi za novcem. Prekopao je sve ladice u vitrini dnevne sobe u kojoj je umirovljenica držala oko 6.000 kuna (1.500 KM).

No, novac nije našao, nego je iz strininog novčanika uzeo još nepoznat novčani iznos. Nakon ubistva, Minković je sjeo u autobus te se odvezao djevojci u Beograd.

Iza sebe je ostavio stravičan prizor, koji su opisale komšije.

- Ona je dolje ležala na podu, noge gole, u spavaćici je bila. Sva ušpricana u krvi, znate kako to izgleda. To je sve što sam ja vidjela. Ja sam bježala van. Ja ne znam uopće na koji način sam došla van i za čas je policija došla - prepričala je tada komšinica Kata Križajić za RTL.

Nekoliko dana kasnije Damir Minković rano ujutro autobusom je krenuo za Zagreb, a policija ga je na Bajakovu izvela iz autobusa i uhapsila.