Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska godina

Home

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska godina


Sa zalaskom sunca večeras će nastupiti Nova 1439. hidžretska godina. Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije s akšam-namazom.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, muslimani će prigodnim svečanostima obilježiti nastupanje Nove hidžretske godine, dok će centralna svečanost u Sarajevu biti održana u Kuvajtsoj džamiji, u naselju Čengić-Vila, nakon akšam-namaza.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Islamska zajednica prati dva kalendara. Jedan je po miladu, tačnije po rođenju Isaa a.s. i naziva se gregorijanski kalendar, a drugi je hidžretski kalendar.

Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i tri sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana. U ciklusu od 30 godina, 19 godina hidžretskih godina ima po 354 dana i 11 prestupnih godina ima po 355 dana.

Prvog dana Nove 1439. hidžretske godine, u četvrtak 21. sepembra, nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji također će biti upriličen prigodan program.

 

(Izvor: radiosarajevo.ba)

Topic
Objavio: Wed, 20/09/2017 - 09:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top