Home

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska godina

20 Sep

Zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska godina

Sa zalaskom sunca večeras će nastupiti Nova 1439. hidžretska godina. Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije s akšam-namazom.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, muslimani će prigodnim svečanostima obilježiti nastupanje Nove hidžretske godine, dok će centralna svečanost u Sarajevu biti održana u Kuvajtsoj džamiji, u naselju Čengić-Vila, nakon akšam-namaza.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Islamska zajednica prati dva kalendara. Jedan je po miladu, tačnije po rođenju Isaa a.s. i naziva se gregorijanski kalendar, a drugi je hidžretski kalendar.

Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i tri sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana. U ciklusu od 30 godina, 19 godina hidžretskih godina ima po 354 dana i 11 prestupnih godina ima po 355 dana.

Prvog dana Nove 1439. hidžretske godine, u četvrtak 21. sepembra, nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji također će biti upriličen prigodan program.

 

(Izvor: radiosarajevo.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top