Žan Iv Le Drijan: Ostajemo predani teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

Žan Iv Le Drijan
Ministar je pozvao čelnike Bosne i Hercegovine da prevladaju svoje podjele kako bi se usredotočili na stvarne izazove s kojima se zemlja suočava

 

Kao "svjedok" Dejtonskog sporazuma, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, objavio je francuski ministar za Evropu i vanjske poslove Žan Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian) nakon razgovara sa ministicom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Francuski ministar je žestoko osudio sve oblike propitivanja teritorijalne cjelovitosti i postojanja Bosne i Hercegovine kao države.

- Ministar je pozvao čelnike Bosne i Hercegovine da prevladaju svoje podjele kako bi se usredotočili na stvarne izazove s kojima se zemlja suočava: pravilno funkcioniranje demokratskih institucija, posebno na razini središnje države; konsolidacija vladavine prava, posebno neovisnosti pravosuđa, te ekonomski i socijalni razvoj. Podsjetio je na punu podršku Francuske europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, koja podrazumijeva provedbu strukturnih reformi koje je utvrdila Europska komisija, a podržalo Vijeće EU - saopćeno je iz Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske.