Zaplijenjeni automobili na uništenje čekaju 19 godina

Tačno 2.703 vozila pravosnažno su oduzeta od 2000. godine. Toliko ih trenutno leži na brojnim grobljima automobila širom BiH, a godišnji zakup tih prostora košta skoro 90.000 maraka.

Nadležni su u nekoliko navrata pokušavali naći način da se ta vozila unište. Time bi država uštedjela i novac i oslobodila veliki prostor na kojem su vozila lagerovana. No, taj problem još nije riješen, prenosi Avaz.

Dodatne informacije

O slanju tih vozila u staro gvožđe, godinama traje polemika između Vijeća ministara BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Vlada BiH tražila je u nekoliko navrata dodatne informacije od UIO-a, a u jednom trenutku ni u Upravnom odboru UIO-a nije bilo saglasnosti kako riješiti to pitanje.

Ratko Kovačević, portparol UIO-a, pojasnio je da su sada u završnoj fazi sve neophodne procedure za uništenje motornih vozila oduzetih zbog carinskog prekršaja.

- Moramo usvojiti izmjenu Uputstva o postupanju s oduzetom robom, koje će na jasan, transparentan i konkretan način propisati kako uništiti oduzeta vozila. Očekujemo da će se već početkom marta steći svi uvjeti da UIO raspiše javni oglas, na koji će se moći prijaviti svi oni koji ispunjavaju uvjete - rekao je Kovačević.

Uprava za indirektno oporezivanje nabavila je u prethodnom periodu konačne spiskove pravosnažno oduzetih vozila iz svih svojih regionalnih ureda. Ta se vozila trenutno nalaze na mnogim lokacijama širom BiH, u skladištima UIO-a, kod nadležnih MUP-ova, kod prekršitelja i u Centralnom skladištu UIO-a.

- Vozila se trebaju uništiti zato što nikad nisu, a ni sada ne ispunjavaju uvjete za uvoz u BiH i za daljnju prodaju. Nekad ranije, kad su uvezena, ta su vozila bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, kako je u to vrijeme bilo predviđeno zakonskim propisima - naglasio je Kovačević.

Također, neka vozila moraju biti uništena, jer ne isunjavaju ni minimalne uvjete homologacije prije registracije. Postoje i vozila na kojima su prepravljeni brojevi šasije i motora ili kojima su počinjeni prekršaji ili krivična djela.

Pojedini automobili koji čekaju na uništenje, zaplijenjeni su još 2000. godine.

Akcija “Falsifikat”

Problem oduzetih vozila, smještenih po skladištima širom BiH, UIO je djelimično naslijedio još od tadašnjih entitetskih carinskih uprava, a tu su, između ostalih, i ona koja je MUP Republike Srpske 2014. godine oduzeo u akciji "Falsifikat".

Policija je oduzela ukupno 244 vozila koja su registrirana na osnovu falsificirane dokumentacije.

Nije preciziran rok  

Rok za uništenje vozila nije preciziran.

Nakon raspisivanja tendera, neka vozila bit će uništena i prodana u staro gvožđe, od čega se očekuje i dodatan prihod.

2.703 vozila pravosnažno su oduzeta 

90.000 KM godišnje košta zakup prostora