Zaposleni u Agenciji za privatizaciju USK posljednju plaću primili za februar prošle godine

Home

Zaposleni u Agenciji za privatizaciju USK posljednju plaću primili za februar prošle godine


Kantonalne agencije za privatizaciju od početka godine imale su gotovo nikakav učinak kada je riječ o privatizaciji preduzeća, dok istovremeno troše milionska sredstva za svoje finansiranje. Preciznije, samo pet od ukupno deset kantonalnih agencija godišnje troši više od milion KM, ili mjesečno više od 87.000 KM.

Uprkos tome što posao zbog kojeg su osnovane „presušuje“, malo koja razmišlja o nekoj vrsti reorganizacije u skladu s obimom posla, tako da će nastaviti da postoje. Neke sebi pokušavaju naći posla i, reklo bi se, opravdati svoje postojanje kroz zakone o javno-privatnom partnerstvu koje su donijeli kantoni.

I u Agenciji za privatizaciju FBiH kažu da su rezultati privatizacije kantonalnih agencija za privatizaciju skoro nikakvi i da skoro nijedna ne može isfinansirati svoj rad od prodaja kapitala u državnim firmama.

U najtežoj situaciji je Agencija za privatizaciju USK, čiji zaposleni su posljednju plaću primili za februar prošle godine, a dug ove agencije je, prema nedavnim podacima, 2,4 miliona KM. Uzroci finansijske dubioze mogli bi se tražiti upravo i u obimu posla koji su imali, odnosno nemogućnosti da se isfinansiraju iz prodaje preduzeća.

Koliko godišnje troše na svoje finansiranje:

– 139.670 KM

– KAP Posavskog kantona

– 280.000 KM – KAP TK

– 110.000 KM – KAP BPK

– 210.000 KM – KAP Livno

– 300.000 KM – KAP SBK

– KAP USK u dugovima

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 07:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top