"Zara", "H&M" i "Stradivarius" stavljaju katanac širom svijeta

.
Ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

 

Poslije 20 godina vladavine i ogromne zarade "brza moda" (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođači poput švedskog giganta "H&M", španske "Zare", "Paul&Beara" i "Stradivariusa" zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavači u razvijenom svijetu i radnici u siromasnim zemljama, piše dnevni list “Hafinghton Post”.

 

Prema procjenama lista "The Business&fashion", globalna industrija mode, odjeće i cipela, zbog pandemije i krize imat će između 25 i 30 posto gubitaka. Ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara. 

 

Jeftina modna odjeća po sistemu "obuci i baci", trpi velike gubitke zbog pandemije Covida 19, a tome je doprinijela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim dijelovima svijeta.

- Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu - rekao je direktor međunarodnog Instituta za Modni Dizajn i Marketing “Polimoda”, Danilo Venturi.

 

Podsjetimo, modni gigant "Zara" najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom svijeta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmjere na online prodaju. 

 

To je dovelo do pitanja i da li će biti zatvaranja njihovih radnji u Beogradu, o čemu se u posljednje vrijeme govori po gradskim kuloarima, ali još zvanične potvrde niti demantija o tome nema.