Preprodavači u Americi zaradili više od 15 miliona dolara na grafičkim karticama

graficke

Ovih dana grafičke kartice na tržištu se ne mogu pronaći po normalnim cijenama, ako ih uopšte pronađete na zalihama lokalnih i online trgovina. Nestašica je nastupila kombinacijom velikog interesa, porasta vrijednosti određenih kriptovaluta i usporene distribucije i proizvodnje zbog pandemije koronavirusa.

Svoju priliku u ovoj situaciji vidjeli su brojni preprodavači, a pomalo zastrašujuću sliku o njima iznio je podatkovni inženjer Michael Driscoll iz kompanije Oracle.

Njegova analiza prodaje na američkom tržištu pratila je svega dvije online trgovine – eBay i StockX, no već je i ondje rezultirala zapanjujućim podacima. Driscoll tako tvrdi da su je u SAD-u preprodano otprilike 50.000 grafičkih kartica iz serije GeForce RTX 3000, od čega su preprodavači zgrnuli profit od 15,2 miliona dolara.

Analiza također potvrđuje ono što smo već i znali – grafičke je kartice gotovo nemoguće naći po preporučenoj maloprodajnoj cijeni, bilo gdje u svijetu, a u nekim slučajevima prodaju sepo dvostruko višoj cijeni od preporučene. Također je uočeno da to ne vrijedi samo za najnoviju liniju grafičkih kartica nego su od 33% do 100% poskupjele i kartice iz serije RTX 2000 pa čak i GTX 1000.

Driscoll je također napravio sličnu analizu i za PlayStation 5 konzolu, koja je isto tako vruća roba među preprodavačima. Prema rezultatima te analize, na američkom tržištu 10-15% svih isporučenih PlayStation 5 konzola na kraju je završilo u preprodaji. Preprodavači prodaju PS5 Digital za duplo višu cijenu – 800 dolara, dok je verzija s čitačem diska ipak nije dvostruko skuplja nego se prodaje po 849 dolara (standardno je 499).