Zasjeda Vijeće ministara BiH: Odluka o privremenom finansiranju ili štrajk

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na današnjoj sjednici trebalo razmatrati Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli - septembar 2019. godine.

Prema tvrdnjama pojedinih medija, usvajanje odluke je i dalje upitno zbog nedolaska ministara HDZ-a BiH na sjednice, a nema konkretne potvrde ni da će se danas pojaviti, prenosi Avaz.

Sjednica ili štrajk

Na naš jučerašnji upit hoće li prisustvovati sjednici Vijeća ministara BiH, ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH) odgovorio je kako na sjednice uvijek dolazi osim kada je službeno odsutan i nije u prilici.

- Odluka o privremenom finansiranju nije iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH i ne mogu komentirati materijale koje ja ne predlažem, pa ni prognozirati njihovu sudbinu – kazao je Grubeša.

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika institucija Bosne i Hercegovine uputio je dopis Vijeću ministara BiH i OHR-u u kojem traže hitno privremeno finansiranje institucija BiH ili, kako ističu, slijedi štrajk.

Upitna isplata naknada za 20.000 uposlenika

Iz Ureda visokog predstavnika jučer su za „Avaz pojasnili da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju državnih institucija i daljnje odlaganje usvajanja državnog budžeta za 2019. godinu imalo dalekosežne posljedice po državne institucije i sve korisnike državnog budžeta te bi na taj način i sve korisnike državnog budžeta držalo taocima politike.

- Takve odluke bi imale negativne posljedice za više od 20.000 uposlenika širom BiH, koji bi mogli ostati bez svojih prihoda - istakli su iz OHR-a.

Iz OHR-a na upit „Avaza“ nisu konkretno odgovorili hoće li visoki predstavnik nametnuti odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, ali su jasno protumačili ustavnu odredbu o budžetu.

- Relevantna odredba Ustava BiH predviđa obavezu nadležnih domaćih organa da osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i vršenje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti privremenim finansiranjem. Svrha ovog zaštitnog mehanizma jeste da se osigura kontinuirano funkcioniranje institucija čak i kada politički razlozi stanu na put redovnom održavanju sjednica izvršnih i zakonodavnih organa - zaključili su iz OHR-a.

Na dnevnom redu i državni zatvor i stanje u oblasti migracija

Na današnjoj sjednici bi trebali biti razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH kao i Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo - Beograd - Sarajevo kao i Informacije o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu „Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo“.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog pisma podrške za Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani „Tuzla“.

Ministri bi trebali razmatrati i Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata te Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2019. godine, kao i Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i Prijedloga akcionog plana za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Zornić protiv BiH“, „Sejdić i Finci protiv BiH“ i „Pilav protiv BiH“.