Zasjedala Vlada USK, doneseno više odluka

.
Na danas održanoj sjednici Vlade USK, doneseno je niz odluka. Neke od njih tiču se Prijedloga Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima u toku odbrambeno – oslobodilačkog rata, te Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Oba zakona proslijeđena su u daljnju skupštinsku proceduru…

Prvi Zakon predložilo je Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida , kako bi se jasno definisalo o kojim značajnim datumima, događajima i ličnostima je riječ, ko je nosilac aktivnosti obilježavanja, te na koji način će se ona financirati. Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju uređuje principe obrazovanja, osnivanja i funkcioniranja osnovnih škola u USK, te reguliše načela i standarde. Podrazumijeva to i započetu reformu nastavnih planova i programa, uvođenje digitalizacije, te besplatan prijevoz učenika, koji su od škole udaljeni više od jednog kilometra, piše RTVUSK.

Na osnovu zahtjeva bihaćkog Univerziteta, donesena je odluka o broju i strukturi studenata za prvi upisni rok prve godine, sva tri ciklusa studija. Odobrena je i raspodjela sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje ustanova u nadležnosti Ministarstva obrazovanja. Riječ je o izgradnji područne škole u Spahićima, sanaciji školskog igrališta u Jezeru, te  krova i krovne konstrukcije škole u Gornjoj Koprivni. U školi Liskovac neohodna je zamjena stolarije, u Šturliću sanacija tribina, pristupnog puta i školskog dvorišta, dok bi igralište u Prošićima trebalo ograditi. Uređenje školskog igrališta i zamjenu ograde, traže i osnovne škole u Sanskom Mostu, odnosno škole ‘Hasan Kikić’ i ‘5. oktobar’.

Danas su usvojeni i programi utroška sredstava odnosno grantovi Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša , za niže nivoe vlasti. 500. 000 maraka izdvojit će se za projekte sanacije i uređenja gradskih i općinskih odlagališta otpada, dok će još 220 000 biti utrošeno u oblast urbanizma, prostornog uređenja, građenja, energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Odlukom o preraspodjeli sredstava iz Budžeta USK, resornom ministarstvu, dodijelit će se dodatnih 60 000 KM, kako bi, po zahtjevu Grada Bosanska Krupa, sufinanciralo završetak projekta vodosnabdijevanja i rehabilitacije puta u povratničkim naseljima Jasenica i Veliki Radić. I Savezu udruženja penzionera USK, odobren je grant iz sredstava Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike u iznosu od 100.000 maraka, za podršku u radu i pomoć najugroženijim članovima.

Foto:Arhiv