Izetbegović: Zašto da se i dio Bh. bloka ne pridruži SDA

On je na pitanje novinara komentirao i to da je DF na jučerašnjoj sjednici stranačkog Predsjedništva trasirao put za ulazak u vlast

Predsjedavajući Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i njegov zamjenik Nikola Špirić sastali su se u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar-Wigemark).

Kako je Izetbegović kazao novinarima, oni su na sastanku razmijenili mišljenja o reformskom procesu i dobili jedan dokument Evropske komisije u BiH kako oni vide nastavak reformi.

- Imat ćemo uskoro posjetu kolega iz Evropskog parlamenta BiH, bit će također i gospodin Han krajem mjeseca u BiH, tako da se nastavlja saradnja i imamo konsenzus kada su u pitanju politički faktori u BiH kada je u pitanju evropski put BiH i uvjeren sam da ćemo ga ubrzati u ovom mandatu – rekao je Izetbegović.

On je potvrdio i da je dostavio SNSD-u i HDZ-u BiH prijedlog dokumenta o principima formiranja buduće vlasti te da je od tih stranaka dobio odgovore. Izrazio je optimizam u pogledu usaglašavanja stavova o tim principima, o kojima nije htio detaljnije govoriti.

- Vrlo smo blizu dogovora. Radi se o malim razlikama, to je veoma blizu i ja sam optimista da to možemo napraviti u narednih nekoliko dana - kazao je Izetbegović.

On je komentirao i to da je DF na jučerašnjoj sjednici stranačkog Predsjedništva trasirao put za ulazak u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, te je odgovorio na pitanje "dokle će SDA čekati DF".

- Da vam kažem, kad je u pitanju, uvjetno rečeno, taj srpski ili hrvatski blok stranaka u BiH, možemo reći da su skoro sve okupili i jedan i drugi. Dakle, neka i nama daju još malo vremena da i mi okupimo što veći broj  političkih stranaka koje su poduprte bošnjačkim glasačkim tijelom jer, što nas više bude u poziciji, to će reforme lakše ići i bit će manje problema. Mislim da ćemo za koji dan imati jedan široko baziran taj treći segment, uvjetno rečeno, bosansko-bošnjački dio. Ako se želi pridružiti i dio Bh. bloka, zašto da ne, nek se i oni pridruže, ne vidim razloga da tu bude problema od drugih. Što nas je više u poziciji, to je bolje, to je raniji stav SDA, izrečen još u oktobru prošle godine, a, sad, kako će oni jedni u odnosu na druge reagirati, to ćemo vidjeti – rekao je Izetbegović.

Na novinarsku konstataciju da je Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda PSBiH, kazao da ta stranka nije zainteresirana za ulazak u vlast te da odbija učešće u vlasti, Izetbegović je kazao:  

- Ne vidim razloga zašto bi to uradio, ako želi dobro ovoj zemlji i ako smo svi spremni da ostavimo prostor i drugima da uđu, da imamo jedan motor koji nas vuče naprijed kada su u pitanju reforme, ne vidim razloga zašto bi to učinio - rekao je Izetbegović.