Zašto grad nije odmah blokiran i šta je radila OSA

Sarajevska policija je sve snage usmjerila ka pronalasku ubica njihovih kolega Adisa Šehovića (46) i Davora Vujinovića (43), koji su mučki likvidirani iz „kalašnjikova“ prekjučer rano ujutro, oko 4.20 sati, u naselju Alipašino Polje, C-faza.

Kako nam je jučer otkrio izvor blizak istrazi, od momenta otvaranja vatre na policajce prošla je minuta do dolaska prve patrole na mjesto zločina.

 Fantomke i panciri 

No, uprkos tome, počinioci su se vrlo brzo obreli na području Republike Srpske. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, oni su u crnom Golfu 5 i Range Roveru pobjegli ulicom Želimira Vidovića Kelija iz C faze prema benzinskoj pumpi „Terex“ do kružnog toka i dalje prema Dobrinji.

S obzirom na to da u to vrijeme nema saobraćaja, potrebno je i bukvalno tri minute brze vožnje do Lukavice.

Osim ovog pravca automafijaši koriste i rute prema naseljima Hrasnica, odnosno prema Vojkovićima, zatim pravac preko Soukbunara i Širokače, a ukradenim autima bježe i preko Darive do Lapišnice, preko Vraca, te putem preko Hreše, kojim također mogu izaći na Pale na području RS.

Izlazi iz Sarajeva nakon ubistava prekjučer nisu odmah bili blokirani, a zašto je to tako razloge treba tražiti u (ne)reakciji Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Zašto OSA svoje tehničke kapacitete i resurse koji su izuzetno veliki, već odavno nije usmjerila ka automafiji? Zašto poznati kriminalci nisu bili prisluškivani i zašto se nisu pratile njihove trase kretanja, njihovi psihofizički profili i njihove međusobne komunikacije.

A, da je to uradila OSA, pitanje je i da li bi se uopće ovakav zločin mogao dogoditi.

No, prema mnogim informacijama, bilo je važnije pratiti političke mete u liku neistomišljenika vladajućeg režima, nego automafiju koja slobodno godinama divlja po našoj zemlji.  

Mnogi istražitelji sumnjaju da su zbog propusta da se blokira grad ubice već napustile i granicu BiH.

Kako saznajemo, automafijaši su bili maskirani fantomkama i imali su pancire te su bili naoružani dugim cijevima. Kako nam je otkrio naš izvor, imali su rukavice, te u Golfu, 6 prema dosadašnjim informacijama, nisu pronađeni nikakvi tragovi.

Sarajevski policajci su inače bili na nogama od momenta kada su čuli da su im kolege mrtve, a većina njih se na dužnost javila sama.

Iako su svi izlazi iz Sarajeva i jučer bili pod budnim okom specijalaca s dugim cijevima koji su kontrolirali vozila, saznajemo da je veliki dio istrage usmjeren ka manjem bh. entitetu.

Naime, sumnja se da su ubice pripadnici nekog od automafijaških klanova iz Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog, mada policijski izvori otkrivaju da su pod lupom i ekipe kradljivaca auta iz Hercegovine i Zvornika.

Pretresi na Palama

Policijska akcija izvedena je jučer na Palama i Lukavici, gdje je pretreseno šest lokacija, ali istražitelji nisu ništa pronašli.

Kako saznajemo, sve je usmjereno ka pronalasku crnog Golfa 5 i Range Rovera, kojima su zločinci pobjegli u RS. Iako je praksa u podzemlju da počinioci nakon stravičnih zločina zapale vozilo, to se u ovom slučaju nije dogodilo.Istražitelji se nadaju da bi ih pronalazak tih vozila doveo do ubica.

Ko god je ikada ukrao vozilo ili na bilo koji način bio u vezi s automafijom, u fokusu je istrage, a kako nezvanično saznajemo, postoji i spisak automafijaša koji imaju visokorangirani istražitelji sarajevske policije i MUP-a RS. Prema tom spisku se lociraju i privode potencijalni osumnjičeni i provjeravaju se njihovi alibiji.

Mevludin Halilović, policijski komesar Kantona Sarajevo, kazao je jučer da se nastavlja akcija pronalaska ubica.

On je, također, naveo da su angažirani i dodatni policajci koji tragaju za osobama koje se mogu dovesti u vezu s likvidacijom policajaca.

stakao je kako pomoć MUP-u KS pružaju pripadnici MUP-a RS.

- Nastavljamo potragu na prostoru Republike Srpske, Istočnog Sarajeva - kazao je Halilović.

Prekjučer je nekoliko muškaraca privedeno na informativni razgovor, a i jučer je to nastavljeno. Upitan šta je s tim osobama, Halilović je rekao da se obrada pod nadzorom Tužilaštva KS još provodi. 

- Oni su zadržani, s njima se još radi - rekao je Halilović koji nije želio reći tačan broj privedenih osoba.

Potresne scene i jučer su se mogle vidjeti na mjestu gdje su brutalno ubijeni sarajevski policajci. Građani su tokom cijelog dana, svako na svoj način, odavali počast na mjestu gdje su preksinoć tokom mirnog okupljanja ostavili svijeće, cvijeće, pa čak i igračke - policijski autić i znak stop – u znak sjećanja na Šehovića i Vujinovića.