Zašto Hrvatska istražuje pokrete 5. Korpusa AR BiH?

5.Korpus - Hrvatska vojska

Već neko vrijeme između Hrvatske i Srbije se pokreću određene tenzije, posebno kada je u pitanju srbijanska tužba za dejstvo Hrvatskog zrakoplovstva po srpskim civilima koji su se krajem jula i početkom augusta 1995. godine povlačili sa područja tzv. Republike Srpske Krajine kao i iz rubnih područja BiH koji su bili obuhvaćeni vojnim operacijama.

Svi smo, manje ili više, svjesni dešavanja uslijed rata u Ukrajini i da se geopolitička karta Europe i svijeta mijenja iz dana u dan uz sve veće poremećaje na tržištu što u krajnjoj liniji ima za posljedicu divljanje cijena od osnovnih sredstava za život do energenata i sredstva za rad.

U svim tim dešavanjima, Republika Srbija je najavila tužbu protiv hrvatskih pilota koji su aktivno djelovali u toku 'Oluje' i koji su, prema navodima, počinili zločine nad srpskim civilima koji su se povlačili prema Republici Srpskoj i dalje prema Srbiji.

Ovdje se najviše spominje djelovanje hrvatske avijacije na kolone izbjeglica koje su se kretale 'Petrovačkom cestom' kod mjesta Kapljuh između Bosanskog Petrovca i Ključa, kao i na drugim mjestima kuda su se tih dana kretale kolone izbjeglica

Ovih dana DORH najavljuje istrage koje se tiču prelaska državne granice od strane jedinica 5. Korpusa A.R. BiH krajem jula i početkom augusta 1995. godine, kada je pokrenuta vojna operacija 'Oluja' od strane Hrvatske vojske, a čiji je rezultat bio iseljavanje srpskog stanovništva sa područja tzv. Republike Srpske Krajine te stavljanje pod kontrolu i Ustavni poredak R.H. odcjepljenih dijelova države.

Ratni zločin mora biti istražen i procesuiran bez obzira ko ga počinio, jer žrtva nema nacionalni predznak i može biti samo žrtva. Međutim, sve bi to bilo možda na marginama pisanja današnjih medija da se istraga koju najavljuje DORH, u smislu utvrđivanja činjenica na okolnosti prelaska jedinica 5. Korpusa A.R. BiH na teritorij R. Hrvatske, ne dešava u vrijeme kada Srbija najavljuje tužbe protiv hrvatskih pilota.

Ono što možemo pročitati kroz medije iz susjedne  države posebno kada su svjedočenja vojnika i oficira HV-a u pitanju, jeste da se jedinice 5. Korpusa karakteriziraju kao 'muslimanska vojska' iako je 5. Korpus bio jedna od operativno-taktičkih i strategijskih jedinica u sastavu Armije BiH koja je tada bila jedina legitimna vojna sila na području BiH koji je pune četiri godine bio u potpunom okruženju i odolijevao kontinuiranim napadima iz svih pravaca i svim sredstvima. Pred kraja rata 5. Korpus je izrastao u respektibilnu vojnu silu koja je bila u mogućnosti da planira, koordinira i sprovede ofanzivna dejstva širih razmjera, što je u konačnici i učinjeno.

Ukoliko DORH želi istražiti činjenice vezano za prelazak jedinica 5. Korpusa preko državne granice na teritorij R. Hrvatske, onda zasigurno treba da istraži i utvrdi već utvrđene činjenice o dolasku jedinica Hrvatske vojske na teritorij BiH, a posebno u vrijeme trajanja sukoba koji nisu bili sukobi između Hrvata i muslimana, iako ih se tako naziva, već sukob između Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike BiH, tj. između regularne vojne sile i politike tadašnjeg hrvatskog državnog vrha čiji je cilj bio stvaranje HZHB, a kasnije, kada se stvore uslovi, pripajanje tih područja Republici Hrvatskoj. Od tih ciljeva se ni do danas nije odustalo.

Ovdje se može postaviti samo jedno, logično i nedvosmisleno pitanje koje ujedno daje i odgovor. Ako se uistinu žele istražiti i procesuirati ratni zločini, zašto nikad niko nije pokušao da formira regionalni tim istražitelja koji bi se samo time bavio, a koji bi mogao djelovati na teritoriji zemalja obuhvaćenih ratnim stradanjima?

Jedan od razloga zašto to nije urađeno leži upravo u tome što se sa žrtvama uvijek može licitirati, može se manipulisati i upotrijebiti ih u svoje svrhe kada treba podići nacionalne tenzije bez obzira što jedan nacionalizam uvijek i sigurno budi drugi, a tad možete šta hoćete sa masama, posebno ako u sve to ubacite i nacionalne simbole.