Zašto Tužilaštvo snima i prati Dudakovića

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića, još čeka odgovore na to ko, zašto i po čijem nalogu prati i snima generala tokom procesa u sudnici Suda BiH.

Crnalić je ovo pitanje problematizirao na prošlom ročištu, kada je Željki Marenić, predsjedavajućoj Sudskog vijeća, postavio pitanje: „Zašto osobe smještene u galeriji koja je namijenjena za javnost, za koje se sumnja da su pripadnici SIPA-e, snimaju i slikaju Dudakovića u sudnici?

Crnalić je pojasnio da je istraga protiv Dudakovića davno okončana i da on nije ni pod kojim posebnim istražnim mjerama, za koje zna odbrana, a odobrio ih je Sud BiH. Zbog toga je zatražio da se sve ispita i utvrdi, po čijoj se to naredbi radi.

- Vidjeli ste da Sud o tome nema pojma i da će utvrditi o čemu se radi. Ja sam to problematizirao, jer je riječ o Sudu koji ima ulogu da brani stranke u postupku. Njima je to smetalo i oni su rekli da će sve ispitati i ja čekam odgovore – rekao je Crnalić, prenosi Dnevni avaz.

Nezvanično saznajemo da su osobe koje su snimale i slikale mobitelom Dudakovića istražitelji Tužilaštva BiH, ali nije poznato zbog čega su to radili i odnosi li se ova mjera, za koju ne zna sud, na eventualno kršenje mjera zabrane, koja se odnosi na zabranu sastajanja s optuženima.