Zašto u Domu zdravlja Bihać vađenje nalaza plaćaju samo oni koje vodi doktorica...

,

Redakciji Faktor obratila se V. M. (puno ime i prezime poznato novinaru) iz Bihaća, iznoseći iskustvo koje je imala u Domu zdravlja Bihać.

Kako ima uvećanu štitnu žlijezdu, V. M. je u posljednja dva mjeseca, a na preporuku, kako kaže, dr. Selme Nikšić-Oraščanin u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", u Domu zdravlja Bihać radila nalaze TSH (tiroidni stimulirajući hormon) i hormone štitne žlijezde.

Međutim, u oba slučaja, V. M. je, kaže, vađenje nalaza morala platiti 25 KM.

Imam uvećanu štitnu žlijezdu, pa s vremena na vrijeme moram je kontrolisati. Kod ljekara nisam bila godinu, a onda sam u posljednja dva mjeseca dva puta, od moje doktorice Nikšić-Oraščanin dobila uputnicu da uradim TSH i hormone štitne žlijezde. U Domu zdravlja medicinska sestra me je i prvi i drugi put pitala ko me vodi od endokrinologa, zatražila nalaz na uvid, koji sam pokazala, a onda me uputila da platim 25 KM tu uslugu - priča stanovnica Bihaća.

I ništa tu ne bi bilo čudno da, kako kaže V. M., vađenje nalaza plaćaju svi, a ne samo pacijenti koje vodi dr. Nikšić-Oraščanin.

To su mi rekli medicinska sestra i muškarac koji rade na prijemu uputnica. Pitaju: "Koji me doktor šalje, ako je to dr. Nikšić-Oraščanin, onda plaćate 25 KM, a ako je dr. Mirsada Terzić-Avdagić i još neka druga doktorica, čije sam ime zaboravila, onda ne plaćam ništa". Nije mi jasan ovakav stav zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać. Je li to dr. Nikšić-Oraščanin "manje doktorica od dr. Terzić-Avdagić" ili je neki drugi razlog? U svakom slučaju, ja nisam birala ljekara, dodijeljen mi je, ali svejedno nije mi jasan ovakav postupak niti znam kome da se obratim kako bih dobila logično objašnjenje - ispričala je V. M.

Šta o iskustvu V. M. misle u Domu zdravlja Bihać te kako to objašnjavaju, nismo uspjeli saznati, jer odgovor na naš pismeni upit, koji smo proslijedili na email adrese v. d. direktora dr. Jasmine Kajtazović i glavne sestre Amre Felić, do objave teksta nismo dobili.

Također, na brojne telefonske pozive, koji su navedeni na zvaničnoj stranici zdravstvene ustanove, niko nije odgovarao.