Zašto više Amerikanaca govori da su cijepljeni i da im je dosta mjera?

.

DA BISTE razumjeli koliko je omikronski val ideološki poremećen, razmislite o ovome - neki demokrati 2022. zvuče kao republikanci iz 2020. godine. U proljeće 2020. mnogi američki republikanci, uključujući tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, inzistirali su na tome da covid nije gori od gripe. Govorili su da je rizik od smrti usporediv sa svakodnevnom aktivnošću, poput vožnje u automobilu, te da opsesivno fokusiranje na slučajeve ne daje točnu sliku onoga što se događalo u pandemiji.

U trenutačnom valu omikrona čini se da su se ove republikanske najave uglavnom ostvarile, i to za većinu cijepljenih mlađih odraslih osoba, koji su nerazmjerno skloni demokratima, piše The Atlantic.

Demokratska razmišljanja posebno vrijede za necijepljene - većinom republikansku populacijsku skupinu

Ali demokratska razmišljanja o ozbiljnosti covida i potrebi za razmjernim oprezom vrijede i dalje, i to ne samo za bolesne i starije osobe. Ironično, oni posebno vrijede za necijepljene - većinom republikansku populacijsku skupinu u kojoj je stopa hospitalizacije ove zime porasla na rekordne razine. Svaki tjedan oko 9000 Amerikanaca umire od covida.

Preliminarni državni podaci govore da se više od 90 posto današnjih smrtnih slučajeva još uvijek događa među necijepljenim osobama. Ove godine covid bi mogao usmrtiti više od 300.000 necijepljenih ljudi, koji bi, vrlo vjerojatno, izbjegli smrt da su dobili dvije ili tri doze cjepiva.

Zbrka oko podataka o omikronu - rekordni slučajevi, ali mnogo blaža bolest - produbila je naš covid-rašomon, u kojem različite zajednice pričaju sebi različite priče o tome što se događa i dolaze do različitih zaključaka o tome kako voditi svoje živote. To vrijedi čak i među populacijama koje su prije godinu dana bile ujedinjene u želji da ozbiljno shvate pandemiju i koje su bile ogorčene na one koji su to odbili.

"Onima koji su se cijepili dosta je mjera"

Virus koji se čini i sveprisutan i blag nudi mogućnost otvaranja ljudima koji su se, nazovimo ih tako, "cijepili i dosta im je mjera". Taj stav obično se objašnjava na ovaj način:

"Više od godinu dana radio sam sve što su mi govorile javnozdravstvene vlasti. Nosio sam maske. Otkazao sam godišnji odmor. Žrtvovao sam se. Cijepio sam se. Cijepio sam se booster dozom. Još jednom sam se cijepio booster dozom. Ali ovaj virus ne nestaje. Iz godine u godinu, infekcije se ne smanjuju.

Umjesto toga, virulencija za ljude poput mene se smanjuje, bilo zato što se virus mijenja, bilo zbog rastućeg imuniteta stanovništva ili oboje.

Amerikanci bi se trebali prestati besmisleno kriviti za sve te slučajeve. U prošlom tjednu stopa dnevno potvrđenih slučajeva covida u SAD-u bila je manja nego u Irskoj, Grčkoj, Islandu, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Švicarskoj, pa čak i Australiji, jednoj od najopreznijih zemalja svijeta.