Zastupnice Naše stranke traže razmatranje Zakona o kontroli pušenja u Parlamentu FBiH

naša stranka
Zastupnice i zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj krajem maja 2021. godine usvojili Zakon o kontroli pušenja.

 

Nasiha Pozder, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Mirela Trepanić-Grbešić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputile su inicijativu za uvrštavanje Zakona o kontroli pušenja na dnevni red naredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

”Prijeko nam je potrebna legislativa u oblasti konzumiranja duhanskih proizvoda. To potvrđuje iskustvo s pandemijom i općim zdravstvenim kolapsom uzrokovanim dijelom i lošim zdravstvenim stanjem građanki i građana. Potvrđuju to i istraživanja koja govore da je preko 50% ispitanika u Federaciji BiH izloženo duhanskom dimu pušača na javnom mjestu. Izabrani smo voljom građanki i građana i moramo se voditi interesima njihovog zdravlja. Moramo razmišljati i o interesu mladih, a ne podlijegati pritiscima lobista. Nema validnih argumenata protiv Zakona o kontroli pušenja. Činjenica da je na Predstavničkom domu usvojen gotovo jednoglasno govori da stranke u Federaciji BiH, bar načelno, podržavaju ovaj zakon”, poručila je Mirela Trepanić-Grbešić, delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nasiha Pozder je kazala da godinama unazad dobri zakoni usvojeni na Predstavničkom domu bivaju blokirani u Domu naroda "koji je postao groblje dobrih zakona".

"Da stvar bude apsurdnija, stranke često za nešto glasaju na Predstavničkom domu a onda isto to blokiraju na Domu naroda. Bojim se da su šanse za razmatranje Zakona sve manje, što je duže u ladicama. Tu sudbinu nažalost ima naš Zakon o zabrani negiranja genocida koji je na Predstavničkom domu usvojen u februaru 2016. godine, a koji još uvijek nije došao na dnevni red Doma naroda, uprkos našim urgencijama, baš kao i Prostorni plan FBiH koji se na dnevnom redu Domu naroda Parlamenta FBiH nije našao već punih 7 godina”, poručila je.

Foto: Naša stranka