Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili rezoluciju o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu

Foto: Avaz
Upravo je organizovani kriminal ocijenjen kao jedan od vodećih problema u ovom dijelu Evrope, što za posljedicu ima stvaranje loše političke i ekonomske situacije.

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Za usvajanje ove rezolucije glasao je 531 poslanik, njih 117 je bilo suzdržano, dok je 48 zastupnika bilo protiv.

Vladimír Bilčik (EPP) rekao je da su saradnja sa Eurojustom, Europolom, Frontexom i Evropskim javnim tužilaštvom dobar potez, ali da i EU mora raditi na transformaciji domaćih institucija zemalja kandidata.

Janez Lenarčić, komesar EU za upravljanje krizama, istakao je kako je Komisija u najnovijem paketu proširenja za 2021. detaljno opisala na koji način organizovani kriminal predstavlja prijetnju na području Zapadnog Balkana.

On je rekao da je u oblasti trgovine drogom i krijumčarenja ljudi postignut određeni napredak, ali da je i dalje ostalo još mnogo posla kojeg je potrebno uraditi.

Parlamentarac Tonino Picula istakao je da organizovani kriminal predstavlja veliku prijetnju u regionu, koji je i onako već problematičan. Osim organizovanog kriminala Picula je kao prijetnju izdvojio i korupciju. Upravo je organizovani kriminal ocijenjen kao jedan od vodećih problema u ovom dijelu Evrope, što za posljedicu ima stvaranje loše političke i ekonomske situacije.