Zastupnici odgodili raspravu o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta

Također, odmah na početku zasjedanja usvojena je i inicijativa zastupnika Amela Mekića, koji je tražio da se obustavi prijem radnika u javne ustanove na neodređeno

Zastupnici Skupštine KS trenutno su razmatrali prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta KS za 2018, čijim bi se usvajanjem mogla povećati osnovica plaće budžetskima korisnicima na 310 KM.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo zatražio je da Vlada dostavi informaciju o izvršenju budžeta za devet mjeseci kao i informaciju o potpisanom kolektivnom ugovoru za visoko obrazovanje, prije nego što usvoje ovaj zakon.

Mirza Čelik, šef Kluba SDA također je tražio da se iz ovog zakona izuzmu premijeri, ministri i zastupnici i da se osnovica od 310 KM primjenjuje na ostale državne službenike.

Ministar finansija Jasmin Halebić, istakao je da je potrebno 5, 6 miliona maraka te da su dali prijedlog preraspodjele.

Zastupnici su izglasali da pređu na razmatranje prijedloga odluke kojom se Ministarstvu za boračka pitanja KS daje saglasnost da može pristupiti potpisivanju ugovora imovinsko-pravne prirode. Na tačku koja se tiče izvršenja budžeta vratit će se nakon što dobiju tražene informacije.

 

10.50

U toku je 45. radna sjednica Skupštine KS. Nakon postavljenih zastupničkih pitanja i inicijativa, te razmatranja informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a za period od 17. avgusta do 1. oktobra i informacije Uprave ViK-a, šef Kluba SDA Mirza Čelik zatražio je pauzu od pola sata. Nakon pauze očekuje se rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta KS za 2018. Usvajanjem ovog zakona bit će omogućeno povećanje osnovica plaća uposlenika na budžetu na 310 KM.

Tokom razmatranja informacije o stanju u GRAS-u ministar saobraćaja Mujo Fišo istakao je da su počeli s aktivnostima brisanja 19 linija te da će u narednih desetak dana biti raspisan konkurs za izbor prijevoznika.

Također, odmah na početku zasjedanja usvojena je i inicijativa zastupnika Amela Mekića, koji je tražio da se obustavi prijem radnika u javne ustanove na neodređeno.

09.47

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, počela je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. 
 

08.11

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, kojim se povećava osnovica plaće na 310 KM, na zahtjev sindikalnih organizacija.

Na dnevnom redu su i informacije o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "Gras" i Uprave KJKP "Vodovod i kanalizacija" od 17. avgusta do 1. oktobra.

Zastupnici će razgovarati i o nacrtima strategija razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2018. - 2022. godina, za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanju sa sedmogodišnjim planom implementacije u Kantonu Sarajevo i Prijedlogu strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2018.-2022. godina.

Između ostalog, na dnevnom redu su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2017. godinu, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova za 2017. godinu, kao i prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na programe rada i finansijske planove tih institucija za 2018. godinu.

Zastupnici će razmatrati i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova Kamerni teatar 55, MES - Međunarodni teatarski festival - Scena MESS, Muzej Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Park", "Rad" , "Pokop", "Tržnice-pijace", "Toplane", "Sarajevogas" i "Vodovod i kanalizacija" za 2017. godinu.