Zastupnici pitaju o koronavirusu: Jesu li stigli testovi i hoće li se zabraniti ekskurzije đacima

sks
Kolegij je zatražio da se sačini i dostavi specifikacija finansijskih i materijalnih potreba za koje se procjenjuje da su neophodni u nabavci neophodnih zaštitnih zdravstvenih sredstava

Zastupnici su pitali ministricu zdravstva KS i Ministarstvo zdravstva FBiH o trenutnom stanju što se tiče koronavirusa.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) tražio je od resorne ministrice informaciju o tome šta su štabovi da bi građani bili sigurni i kako se trebaju ponašati oni koji žele posjetiti Italiju.  

- Posebno me interesira izolatorij. Šta se radi na tom planu? Kakve su mjere poduzete i koliko je Sarajevo spremno na koronavirus - pitao je Marić.

Zastupnica Bilsena Šahman (SBB) pitala je Ministarstvo zdravstva jesu li Kantonalno i Federalno ministarstvo zdravstva dobili testove za utvrđivanje koronavirusa.

- Ukoliko jesu, koliko komada je stiglo, a ako nisu, kada će doći. Također upućujem pitanje Federalnom ministarstvu obrazovanja imaju li, kao što je praksa u drugim državama, plan kada su u pitanju ekskurzije osnovaca i srednjoškolaca.

Kolegij Skupštine danas je od Vlade zatražio podatke o posjedovanju i nabavci zaštitnih sredstava u slučaju pojave koronavirusa.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić predočila je Kolegiju Skupštine sve poduzete aktivnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva vezane za epidemiološku situaciju u KS.

Kolegij je zatražio da se dostavi specifikacija finansijskih i materijalnih potreba za koje se procjenjuje da su neophodni u nabavci neophodnih zaštitnih zdravstvenih sredstava kao što su maske, odijela i čizme. Zatražena je i informacija o stanju zaliha ovih zaštitnih sredstava.