Zastupnici u Parlamentu FBiH usvojili tri zaključka: Traže reakciju tužilaštva, NATO-a i Schmidta

.
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je usvojio zaključke Komisije za sigurnost koji su doneseni na jučerašnjoj sjednici i odnose se na političku situaciju u BiH koja se sigurnosno loše odražava na građane.

 

Tri zaključka Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH podržalo je 56 zastupnika, a protiv su bili HDZ-ovi parlamentarci.

Komisija je jučer usvojila tri zaključka:

1. U skladu sa važećim Krivičnim zakonom BiH Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH traži konkretno djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje ima i obavezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani Bosne i Hercegovine od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih krivičnih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji.

2. Obzirom da su posljednjim aktivnostima političkih predstavnika iz bh. entiteta RS dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u našoj zemlji, PD PFBiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a traži od visokog predstavnika primjenu Bonskih ovlaštenja koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcionisanja institucija BiH. Očekujemo od visokog predstavnika da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donešene odluke za koje, kao vrhovni tumač sporazuma, a samim tim i Ustava BiH, ustanovi da su u suprotnosti sa Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji.

3. PD PFBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u BiH izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem zvaničnika i institucija bosansko-hercegovačkog entiteta RS, postupe u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1575 iz 2004. godine.

Redovna sjednica ovog doma Parlamenta FBiH je završena za danas, a naredna se očekuje 30. oktobra.