Zatočeni dječaci iz tajlandske pećine imaju tri opcije dok stiže sezona monsuna

Smrt bivšeg specijalca bacila je sjenu na pokušaj spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera koji su već skoro dvije sedmice zarobljeni u pećini na sjeveru Tajlanda. Postavlja se pitanje - kako dječake izvući na sigurno, a novi problemi pojavljuju se iz minute u minutu.

Najveća opasnost leži u najavi novih obilnih kiša na tom području tokom vikenda, što znači da će spasioci morati reagirati u najkraćem mogućem roku kako bi spasili živote dječaka i izvukli ih na sigurno, prenosi Index.hr.

Akciju spašavanja dodatno je zakomplicirao nagli i drastičan pad kisika u pećini. Odmah je pokrenuta akcija unošenja boca s kisikom za dječake, ali je postalo jasno da planovi o čekanju sedmicama, čak i mjesecima, da se dječaci spase sada padaju u vodu.

Iako su se pojavile informacije da bi dječake zbog izuzetno teške situacije mogli pokušati spasiti već danas, tajlandska vlada to je opovrgnula. Dječaci su, kako kažu, već naučili roniti, ali bi svaki pokušaj da ih se iz pećine izvuče već danas mogao završiti kobno. 

"Oni jednostavno još nisu spremni za to", poručili su danas iz vlade na izvanrednoj konferenciji za medije.
 

Tri opcije za spas dječaka



Spasioci sada imaju tri glavne opcije, a svaka od njih nosi određene probleme, piše CNN.

Prva je opcija izvući dječake iz pećine prije nego što počne padati nova kiša. Spasioci razmatraju opciju da dječake uz pomoć boca za kisik izvuku ronjenjem kroz tunele. Radi se o vrlo opasnoj opciji jer većina dječaka ne zna ni plivati, a roniti su počeli učiti tek prije nekoliko dana kada su pronađeni.

Druga opcija je pronaći način kako doći do dječaka s površine. Na desetke vojnika, spasilaca i lokalaca, kako piše CNN, traga za prirodnim dimnjacima, rupama u tlu na površini koje bi mogle biti povezane s dječacima. Drugim riječima, traži se zasad nepoznat ulaz u pećinu koji bi spasioce doveo do unesrećenih i umornih dječaka.

Na desetke vojnika, speleologa, drugih stručnjaka i lokalnih stanovnika koji poznaju teren tako češlja šumu na jako velikoj površini. Riječ je o zaraslom krajoliku s gustim drvećem i raslinjem pa je velika vjerojatnost da je pogodan ulaz u spilju, ako uopće postoji, prekriven zelenilom i nevidljiv.

Jasno, postoji cijeli niz ulaza u spilju, no pitanje je kamo oni vode. Tako je jedan tragač, za vrijeme dok je CNN-ova ekipa bila tamo, pronašao jedan potencijalni ulaz. No brzo se otkrilo da on ne vodi nikamo.

Treća, sada već gotovo nezamisliva opcija, je čekati mjesecima da se razina vode spusti i da prođe sezona monsuna. Budući da će to trajati mjesecima, spasioci strahuju da je ta opcija nemoguća upravo zbog činjenice da razina kisika u pećini pada i da su najavljene nove obilne kiše koje bi mogle potopiti spilju.
 

Koliku opasnost predstavlja nadolazeća kiša?



Sezona monsuna na Tajlandu traje od juna do oktobra i dok je proteklih nekoliko dana bilo relativno suho, nove prognoze najavljuju obilne kiše u narednim danima.

Stručnjaci kažu da će, u slučaju da kiša bude obilna, kako najavljuju meteorolozi, to poništiti sav trud koji su spasioci uložili proteklih dana da ispumpaju vodu iz pećine. 

"Planina će funkcionirati kao kada koja će zadržavati vodu. U trenutku kada se kiša nakupi u pojedinim dijelovima planine, razina vode u spilji će početi rasti", kazao je stručnjak za ronjenje s Novog Zelanda Neil Bennett.

"Prognoze koje sada imamo govore da će se situacija jako zakomplicirati, a spasioci će se morati boriti s jakim poplavama, jakim strujama i jako lošom vidljivosti", dodao je.

Ako razina vode previše naraste, dječaci i njihov trener mogli bi se utopiti, dodaje. Situacija je iz minute u minutu sve teža, a vremena za sigurno izvlačenje dječaka sve je manje.