Zatražene mjere zabrane za 11 carinika uhapšenih u akciji "Brend"

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH, prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 osumnjičenih carinskih službenika, lišenih slobode u akciji "Brend".

Podsjećamo, akciju su po nalogu Tužiteljstva BiH realizirali pocijski djelatnici SIPA uz potporu i asistenciju entitetskih policijskih agencija.

"Za sve osumnjičene bit će zatraženo udaljenje sa obavljanja dužnosti za vrijeme trajanja postupka, a također bit će predložene i mjere zabrane koje za pojedine osumnjičene uključuju kućni pritvor, obvezno javljanje nadležnom policijskom organu, kao i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu", kaže se iz Tužilaštva BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela primanja dara ili drugih oblika koristi (čl. 217. KZ BiH), zlouporabe položaja ili ovlasti (čl. 220. KZ BiH) te udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZ BiH).

"Tokom istrage prikupljeni su dokazi, da su prilikom uvoza robe u BiH, navedeni osumnjičeni duži vremenski period, učestvovali u nezakonitom propuštanju teretnih transporta robe koja je ulazila u BiH, za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu carinskim prihodima i budžetu BiH i na taj način nanosili štetu svim građanima. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih", kaže se na kraju saopćenja, kako prenosi klix.ba.