Zatvorena biračka mjesta u Starom Gradu: Da li je okončana 15 godina duga vladavina Ibrahima Hadžibajrića?

.
Inicijativa o smjeni Ibrahima Hadžibajrića došla je nakon njegovog hapšenja u akciji "Start"

 

Zatvorena su biračka mjesta u Općini Stari Grad. Građani su danas imali priliku na referendumu glasati o tome da li će smijeniti Ibrahima Hadžibajrića (NES), čovjeka koji već 15 godina upravlja ovom općinom ili će i dalje ostati na njenom čelu.

Pravo glasa je imalo 36.193 punoljetna građana ove općine, a do 15 sati je glasalo 9,3 posto birača.

Ukoliko Ibrahim Hadžibajrić bude smijenjen, CIK treba donijeti odluku o održavanju prijevremenih izbora u roku od 60 dana.

Akcija "Start"

Iz Centralne izborne komisije BiH su najavili prve rezultate sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, no očekuje se da će političke stranke puno ranije imati potrebne podatke.

Podsjećamo, inicijativa o smjeni Ibrahima Hadžibajrića došla je nakon njegovog hapšenja u akciji „Start“. On se nalazi već više od dva mjeseca u pritvoru u KPZ Zenica.

Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad. Tada je Hadžibajrić bio čelnik NBL stranke.

Sky aplikacija

Osim toga, Tužilaštvo ga dodatno sumnjiči da je na računu imao određenu sumu novcu, nezvanično 150.000 KM, koju nije prijavio Uredu za borbu protiv korupcije, a morao je. Zbog ove malverzacije Ured ga je prije tri godine prijavio Tužilaštvu.

Podsjećamo, Hadžibajriću se stavlja na teret i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Starog Grada, a od koje je primio mito u iznosu 150.000 KM.

Osumnjičen je i za mućke u vezi s naplatom parkinga. Sve ove nezakonitosti otkrila je Sky aplikacija.

Foto:  Facebook