Zatvorenik nožem povrijedio dvojicu čuvara u francuskom zatvoru

Napad na dvojicu čuvara zatvora u sjevernom dijelu Francuske, koji je izvršio zatvorenik, okarakterisan je terorističkim činom, javlja BBC.

Zatvorenik Michael Chiolo se zajedno sa svojom partnericom zabarikadirao u prostoriji za porodične posjete. On je nožem jednom čuvaru nanio ozbiljnu povredu abdomena, dok je drugog posjekao po licu i leđima. Tokom napada je vikao "Allahu Akhbar". Policija je pucala na muškarca i ženu, zatvorenik je ranjen, a njegova partnerica je preminula.

"Radi se o pokušaju ubistva, bilo je mnogo krvi. Prostorija za porodične posjete je izgledala kao ratna zona", rekao je predstavnik zatvora za AFP.

Vjeruje se da Chiolu nož prokrijumčarila njegova partnerica. Njegov cilj je bio da osveti smrt Cherifa Chekatta, teroriste koji je izvršio napad u Strazburu u decembru prošle godine. Njih dvojica su prethodno proveli 175 dana u zatvoru te su nastavili komunicirati putem emaila. Chiolo je bio u zatvoru zbog davljenja 89-godišnjaka kojeg je zajedno sa svojim saučensikom vezao tokom pljačke. Starac je preminuo.

U zatvoru je Ciolo osuđen na dodatnih godinu dana zbog promovisanja terorizma. Od zatvorenika je tražio da ponove napad u Parizu iz 2015. godine kada je ubijeno 90 ljudi, javlja Klix.