Zavod zdravstvenog osiguranja USK pod rukovodstvom Naroda i pravde isplatio milionska sredstva Kantonalnoj bolnici za nepostojeće odjele

Ll

Prošlo je skoro godinu dana od političke smjene direktora ZZO USK Elvedina Sedića koji se pokušao suprotstaviti političkim pritiscima i uvesti reda u zdravstvo na Unsko-sanskom kantonu. Za to vrijeme nije učinjen ni korak naprijed na poboljšanju zdravstvenih usluga. 

Politička sprega koja vodi Kanton to vijeme potrošila je isključivo na međusobnu borbu oko upražnjene  pozicije direktora ZZO, uvođenja nepotrebnih izvršnih direktora u ZZO i stranačkog zapošljavanja. 

Na koncu pozicija direktora ZZO USK pripala je Narodu i pravdi, a pod rukovodatvom te stranke u instituciji o čijem funkcionisanju zavisi zdravlje i životi građana Kantona ništa se značajno nije promijenilo.

Borba za „narod i pravdu“ svela na puko pozicioniranje stranačkih kadrova, a kvalitet zdravstvenih  usluga i njihovo poboljšanje nisu im još uvijek u fokusu. Ni veliki pad prihoda u tom segmentu posebno ih ne zabrinjava, pa se i dalje rasipnički odnose prema novcu građana i osiguranih lica. 

Dok je program zdravstvene zaštite ostao uskraćen za bilo kakvo poboljšanje, 250.000,00 KM izdvojeno je za centar za palijativnu njegu i 960.000,00 KM za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti tzv. Detox centar. 

Tu inače ništa ne bi bilo sporno kada bi ti odjeli uopšte postojali! 

Dakle, ZZO USK pod rukovodstvom Naroda i pravde platio je 1.210.000 KM Kantonalnoj bolnici na ime NEPOSTOJEĆIH centara. 

Odgovor na pitanje kuda odlazi ogroman novac građana uplaćen za nepostojeće centre trebali bi dati glavni akteri pomenute političke sprege.

Da li i u ovom slučaju, kao u slučaju malverzacija sa sanitetskim prevozom koje smo otkrili prije godinu dana, ima posla za Tužilaštvo USK, saznat ćemo uskoro.