Završene prijave za izbor najboljih sportista USK

c

Krajem protekle sedmice istekao je rok za prijave kandidata koji će konkurisati za najuspješnije sportiste USK u 2021. godini. Prijave su upućene i iz Sanskog Mosta, ali je bitno je istaći da prema Pravilniku mnogi članovi borilačkih klubova koji su osvajali medalje u prošloj godini neće moći konkurisati za najuspješnije sportiste.

Prijave i dokaze za predložene sportaše, sportske ekipe, trenere, sportske radnike, sportske perspektive, specijalna i posebna priznanja trebalo je dostaviti do 06. januara 2022. godine kancelariji Sportskog saveza USK-a Bihać. Sanski klubovi i sportska udruženja svoje prijave su trebali dostaviti do 5. januara Sportskom savezu općine Sanski Most. Kako nas je upoznao  Enes Eminić, sekretar Općinskog sportskog saveza , preko ovog Saveza poslana je prijava od Atletskog kluba “Sana” i direktno od Judo kluba “Sana”.

On naglašava da su kandidati trebali ispunjavati potrebne propisane uslove na osnovu Pravilnika za izbor sportiste godine USK, a prijave za kandidate se obrazlažu sa rezultatima koji su sportisti postigli u prošloj godini. Prijava je trebala da sadrži  službeni dokaz o ostvarenom plasmanu kandidata – bilten sa takmičenja, žrijebna lista i kopija zapisnika sa predmetnog takmičenja.

Eminić ističe da je bilo dobrih rezultata u sanskim borilačkim klubovima, osvojen je veliki broj medalja, ali ne mogu konkurisati prema pravilniku Sportkog saveza USK. Naime, minimalan uslov je, da je osvajač medalje imao na turniru četiri takmičara i minimalno dvije borbe. Ako to nema ne ispunjava  uslove.

Uz to, prvi rezultat koji se boduje je Kup BiH, a potom prvenstvo BiH, sve niže od toga se ne boduje. Kako je najavljeno iz Sportskog saveza USK, svečana dodjela priznanja obaviće se na posebno organiziranoj svečanosti, a o datumu i mjestu održavanja nagrađeni će blagovremeno biti obaviješteni.