Završetak izgradnje Pelješkog mosta bi mogao kasniti

d
Hrvatski premijer Andrej Plenković je prilikom današnje posjete gradilištu Pelješkog mosta rekao da bi završetak radova mogao kasniti i naglasio da će on zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske.

Iz Hrvatskih cesta su kazali da gradnja za sada ide po planu, ali i da su spremni na sve scenarije. Ističu da će most biti spojen sa kopnom i u slučaju da ne bude završen do planiranog roka, jula 2021. godine

Premijer Plenković je danas obišao radove i ocijenio da bi planirani završetak radova zbog koronavirusa mogao biti produžen za dva do tri mjeseca. Cijeli proces je zakazao zbog toga što hrvatski radnici nisu imali mogućnost da odu u Kinu gdje su trebali da nauče kako se proizvode određeni elementi mosta, prenosi Index.hr,

Na Pelješkom mostu je počelo postavljanje rasponske konstrukcije, na samom gradilištu radi 600 radnika dok je njih 200 na pristupnim cestama.

Hrvatski premijer je rekao da su kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova spremne uložiti dodatni napor, ali da se proces izgradnje može ubrzati i na političkom nivou.

Naglasio je kako je Pelješki most, projekt vrijedan 520 miliona eura, jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija koja u mandatu njihove vlade poprima svoje obrise, a cilj je da se u cijelosti završi.

"To je projekt koji će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske, za sve nas, psoebno za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sistemu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske", rekao je premijer.

Pristupni dio cesta za čiju izgradnju je zadužen Strabag, prema riječima Plenkovića, ide po planu i u rokovima, dok dio koji je dobio grčki Avax malo kasni, ali da bi i tu trebalo sve biti uredu u narednih mjesec.