Zbog Handkea: Dva člana Komiteta podnijela ostavke

Dva vanjska člana Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela su danas ostavke, iznoseći pri tome niz kritika na račun Švedske akademije.

Akademija je bila prinuđena uvesti nekoliko novih mjera nakon što je seksualni skandal, u koji je bio uključen suprug bivše članice, eskalirao u sukob, što je rezultiralo odgodom dodjele nagrade za 2018. godinu.

Vanjski članovi su angažirani kako bi pomogli Komitetu u izboru kandidata. Autor Kristoffer Leandoer rekao je da odlazi jer nema "ni strpljenja ni vremena" da čeka da Komitet okonča provedbu reformi.

- Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije - napisao je u tekstu za Svenska Dagbladet.

Leandoer je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega je Akademija bila izložena kritikama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Međutim, Gun-Britt Sundstrom je u izjavi objavljenoj u Dagens Nyheteru kazala da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike, te da ona ne dijeli to mišljenje.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili Komitet koji se sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.