Zbog kašnjenja s nabavkom vakcina 6. aprila najavljeni protesti u Sarajevu

.
Sarajeva, zajedno odbranimo od onih koji se bezočno igraju našim životima, napisali na Facebooku

Na Dan grada Sarajeva, 6. aprila ove godine grupa građana najavila je održavanje protesta zbog kašnjenja vlasti s nabavkom vakcine.

 

Kako su naveli na Facebooku danas je predat i zahtjev prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za održavanje ovih protesta 6. aprila u 12.5 sati.

 

Također su naveli da će na taj dan biti organizovan niz aktivnosti koje će se odvijati širom Sarajeva, a glavni dio protesta obuhvatat će vožnju od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine do Parlamenta Federacije BiH.

 

- Pozivamo vas da se 6.aprila, na Dan odbrane Sarajeva, zajedno odbranimo od onih koji se bezočno igraju našim životima. Napišite svoju poruku Tegeltiji, Gudeljević, Novaliću i Mandiću i istaknite je kroz prozor auta vozeći se od Parlamentarne skupštine BiH, do Parlamenta Federacije BiH. I trubite, neka vas čuju! U tim institucijama sjede oni kojima naši životi nisu važni. Nama jesu! Pokažimo im to! Paralelno s ovim, MUP-u KS najavljujemo, zvanično, niz događaja koji će se odvijati širom Sarajeva - stoji u opisu događaja.

 

Također, navedeni su zahtjevi upućeni prema političarima na nivou države i entiteta.

 

-Zahtijevamo od Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH da ODMAH podnesu ostavke ili daju ČVRSTE garancije da će masovna imunizacija SVIH građanki i građana započeti do kraja aprila - navodi se u opisu.

 

Na kraju, iz neformalne grupe koja stoji iza organizacije protesta pozvali su građane da se pridruže te poručili kako je ovo borba za život, ali da je Sarajevo u stanju izboriti se sa ovakvom situacijom.

Izvor: