Zbog koronavirusa: Dva migrantska kampa na grčkim otocima u karantinu

Migrantski kamp
- Zabrinjava činjenica da se virus proširio i na kampove na grčkim otocima, gdje hiljade migranata živi u jako lošim uslovima

Zbog širenja novog tipa koronavirusa i izbjeglički kamp Malakasa u Grčkoj, stavljen je u karantin, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o drugom grčkom kampu koji je stavljen u karantin. 

Iz grčkog Ministarstva migracije i azila navedeno je da se kamp Malakasa nalazi 45 kilometara od Atine, a da je u karantin stavljen nakon što je kod 53-godišnjeg migranta iz Afganistana, registrovan COVID-19. 

Potvrdili su da je migrant hospitaliziran u jednoj bolnici u Atini, a testirane su i sve osobe sa kojima je bio u kontaktu. 

Ministar za migracije i azil Notis Mitarakis, rekao je da će kamp ostati u karantinu 14 dana.

"Vrlo je teško provoditi mjere poput ograničavanja kretanja u kamp i izvan njega", kazao je Mitarakis.

Kamp Resona, u blizini Atine, stavljen je u karantin u četvrtak zbog otkrivanja novih vrsta koronavirusa u kampu.

U kampu, u kojem je smješteno oko 2.800 migranata, ustanovljeno je da je žena afričkog porijekla koja je nedavno rodila zaražena virusom.

Zabrinjava činjenica da se virus proširio i na kampove na grčkim otocima, gdje hiljade migranata živi u jako lošim uslovima.

Ljekari bez granica i drugi volonteri upozorili su da se pandemija COVID-19 može brzo proširiti u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, sa pretrpanim i nehigijenskim uslovima.