Zbog koronavirusa sutra sastanak predstavnika svih razina vlasti u BiH

korona
Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas u sjedištvu Vlade Zeničko-dobojske županije redovit sastanak s premijerom Mirzom Ganićem i njegovim suradnicima, s kojima je razgovarao o aktualnim temama.

Sastanku je nazočio i federalni ministar pravde Mato Jozić, a tema sastanka u ZDŽ, napomenuo je Novalić, bila je i borba protiv koronavirusa o čemu će sutra biti održan i sastanak predstavnika svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Sastanak bi trebao biti održan u Doboju.

- Sutra imamo sastanak sa svim ministrima zdravstva i drugim faktorima koji trebaju braniti društvo od te pošasti. Danas smo željeli vidjeti što u tom pogledu radi Zenica - kazao je Novalić, koji je dodao kako još nisu registrirani oboljeli od tog virusa u BiH. Navodi, međutim, da kineski građani na Pelješcu (Hrvatska) grade most, kao i neke projekte u BiH, dok dodatnu opasnost predstavlja saznanje da se taj virus proširio i na Italiju, "s kojom imamo jaku komunikaciju“.

- Opasnost se globalizira i to je znak da se moramo udružiti i početi rješavati. Ne samo na županijskoj razini, jer manja je korist ukoliko samo to rješava Zenica ili Sarajevo. Može biti da je bolje rješenje da mi, na federalnoj razini, također pronađemo neku izoliranu vojarnu kako bismo od nje napravili izolatorij (karantenu) - po ugledu na rješavanje migrantskih kriza, nego da svaka županija pravi izolatorij. To je skupo i nepraktično - smatra Novalić. Novalić je također kazao kako su na sastanku razgovarali i o ekonomskim temama, odnosno o novim, reformskim zakonima iz područja ekonomije.

- To su, prije svega, Zakon o doprinosima, dohotku, o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i, naravno, zakon koji bi na određeni način relaksirao sportske klubove - najavio je Novalić. Dotaknuli su se, ističe Novalić, i najvećeg problema na ovoj županiji, a to je poduzeće Krivaja iz Zavidovića.

-Ja bih rekao da je to, gotovo, jedina tvornica koja je ostala iz nekog vremena, zato što je u sudskom postupku pa joj Vlada FBiH nije mogla pristupiti. Dogovorili smo da zajednički, pod svaku cijenu, ove godine riješimo taj problem - najavio je Novalić, koji je podvukao i da njegovo iskustvo "govori da sve što se u Zenici dogovori, to se i provede“. U odgovoru na novinarsko pitanje o potrebi "pravednije raspodjele javnih prihoda“ za županije, čije je gospodarstvo izvozno orijentirano, Novalić je kazao kako je opći zahtjev, gotovo svih županija "da imaju osjećaj da ih netko drugi vara“.

- Naravno, zakon je transparentan, samo je definiran ne prema ubiranju, ni prema izvozu, ni prema, ekonomskom doprinosu, nego prema distribuciji. Znači, vrši se distribucija prema teritoriju, broju stanovnika, broju učenika...i s određenim koeficijentima koji, također, deformiraju stvari.

Opći je konsenzus da treba mijenjati zakon - kazao je Novalić. Istaknuo je također da imaju spreman i novi tekst zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH, ali da stalne političke krize "uvijek suspendiraju ekonomske teme“.

Promjene će, najavio je Novalić, biti u pravcu da ide prema ubiranju, odnosno prema ekonomskom doprinosu, a ne čak ni prema izvozu, iako je svjestan da su ZDŽ i Tuzlanska županija izvozno orijentirani te izvoze robe u vrijednosti po 1,4 milijarde KM. Premijer ZDŽ Mirza Ganić podsjetio je kako su u toj županiji već formiran Krizni stožer za borbu protiv koronavirusa, ali da bi izgradnja izolatorija, jer takvi bolesnici ne smiju ući u bolnicu, bio veliki financijski udar za ZDŽ pa ga raduje najava rješenja na višoj razini.