Zbog neusvajanja Zakona o dopunskim pravima branilaca, borci USK-a izrazili protest

Boračka udruženja
Nedonošenjem zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, dobitnici najvećih ratnih priznanja u Unsko-sanskom kantonu izrazili su nezadovoljstvo te zatražili smjenu kantonalnog ministra Ermina Zulića.

 

Nezadovoljstvo je izraženo i zbog neisplaćivanja sredstava za ovogodišnje funkcionisanje i rad boračkih organizacija i udruženja.

Okupljanje je organizovano ispred zgrade kantonalne vlade.

Naveli su kako više od godinu dana čekaju usvajanje zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica te da je ovo vjerovatno jedini kanton koji nema zakon. Pored navedenog resorno ministarstvo ove godine nijednom kantonalnom udruženju nije prebacilo financijska sredstva za rad i funkcionisanje, dodao je predsjednik Skupštine saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja USK-a Sead Hambašić.

Izraženo je posebno nezadovoljstvo zbog današnjeg neusvajanja dnevnog reda za redovnu sjednicu Skupšine USK, na kojoj je trebalo biti razmatrano usvajanje upravo zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Nezadovoljstvo zbog neodržavanja današnje sjednice i neusvajanja zakona izrazio je i kantonalni premijer Mustafa Ružnić

Kantonalni premijer danas je i organizirao sastanak s predstavnicima Saveza dobitinika najvećih ratnih priznanja Unsko-sanskog kantona, kako bi se barem privremeno pokušala dogovoriti rješenja trenutne problematike boračke populacije.