fbpx ZBOG OVE SMRTI STRAHUJE CIJELA PLANETA: Desilo se ono čega su se naučnici najviše plašili!

ZBOG OVE SMRTI STRAHUJE CIJELA PLANETA: Desilo se ono čega su se naučnici najviše plašili!

Home

ZBOG OVE SMRTI STRAHUJE CIJELA PLANETA: Desilo se ono čega su se naučnici najviše plašili!


Neimenovana žrtva je imala preko 70 godina, a razboljela se na putu u Indiji.

Žena iz Nevade preminula je nakon što je zaražena superbakterijom koja je otporna na sve antibiotike u Americi, što je potvrdilo najveći strah naučnika da bakterije postaju imune na sve moguće antibiotike.

Njeno stanje se pokazala neizlječivim, nakon što su ljekari uzaludno isprobali 26 različitih antibiotika prije nego što je umrla u septembru, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Neimenovana žrtva je imala preko 70 godina, a razboljela se na putu u Indiji.

Ona je u Indiji bila hospitalizovana više puta, prije nego što je prebačena na liječenje u bolnicu u Nevadi sredinom augusta. Nedjelju dana kasnije lokalni zdravstveni zvaničnici su obaviješteni da je pokušano liječenje svim mogućim antibioticima bez uspjeha. CDC je kasnije utvrdila da nijedan lijek koji se trenutno nalazi na tržištu ne bi mogao da zaustavi napedovanje ove bakterije.

– Pokušali smo sa svim što je dostupno u SAD i ništa nije bilo efikasno. To je zabrinjavajuće. Toliko dugo smo se oslanjali na stvaranje novih antibiotika. Ali očigledno bakterije i bacili mogu da brže razviju otpornost nego što mi možemo da napravimo nove antibiotike – rekao je dr Aleksander Kejlen.

Prema riječima stručnjaka iz CDC-a, bakterije otporne na sve antibiotike su veoma rijetke i tada je neophodno sprovesti preventivne mjere koje podrazumijevaju izolaciju pacijenata.

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 14/01/2017 - 12:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top