Zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće u dijelovima BiH i Srbije

poplava
Zbog poplava obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Tuzla – Sarajevo i Tuzla – Orašje.

Zbog poplava na području Tuzlanskog kantona obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Tuzla – Sarajevo i Tuzla – Orašje. U opasnosti je i magistralna putna komunikacija Tuzla – Doboj i ukoliko dođe do njenog plavljenja i zatvaranja iz Tuzle će se moći putovati samo u pravcima Bijeljine i Zvornika, javila je agencija Anadolija.

Poplave su za sada najviše problema donijele mještanima naselja na području općina Kladanj i Srebrenik.

U Kladnju je proglašeno stanje prirodne nesreće, a usljed izlijevanja bujičnih voda u opasnosti je zgrada Osnovne škole "Stupari".

Voda je prodrla u više od 50-ak stambenih objekata, a u opasnosti su mostovi i drugi infrastrukturni objekti.

Osim poplava, prijete i klizišta

Na području Srebrenika je najteža situacija u naselju Špionica. Voda je poplavila objekte pošte, ambulante i mjesne zajednice.

Iz gradske uprave i civilne zaštite Srebrenik pozvali su lokalno stanovništvo na oprez zbog mogućnosti pojava poplava i klizišta.

I područje Živinica ima problema sa poplavama, a u Đurđeviku se voda izlila na magistralnu cestu Tuzla – Sarajevo.

Teška situacija je i na području općine Sapna gdje probleme prave rijeka Sapna i Nezučki potok, kao i na području Gračanice gdje se, u korito rijeke Spreče ulijevaju svi vodotoci u Tuzlanskom kantonu.

Rijeke Gnjica i Šibošnica prijete mještanima Općine Čelić.

Kritično u Loznici

Teška situacija je i sa druge strane granice, u susjednoj Srbiji.

Zbog obilnih padavina izlila se rijeka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mjere za odbranu od poplava, rekao je za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U okolini Loznice, poslije obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih rijeka - Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava.

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.