Zbog Putina, SAD poslale poruku Kini

Joe Biden
Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu, istakli su

Bijela kuća pozvala je Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti.

Kina je implementirala neke od sankcija koje su zbog invazije protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici i prošlog sedmice je pozitivno govorila o ukrajinskom suverenitetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za televizijski kanal MSNBC. Dodala je da bi Peking ipak trebao učiniti više od toga.

- Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu - rekla je Psaki.

Moguć razgovor šefova Kine i SAD-a

Dodala je da američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nije razgovarao s kineskim vođom Ksi Jinpingom (Xi) u posljednje vrijeme i da nije isključena mogućnost telefonskog poziva u budućnosti.

- No, postoje važni koraci koje bi kinesko vodstvo trebalo poduzeti da se pogleda i zaista razmotri gdje stoji kada se piše historija - rekla je Psaki.

Sam Bajden je tek neizravno kritizirao Kinu prošle sedmice nakon što je Peking odbio nazvati ruski potez invazijom i pozvao sve strane na suzdržanost.

- Putin će biti izopćen sa svjetske pozornice. Svaka država koja tolerira golu rusku agresiju na Ukrajinu bit će okaljana kao sudionik - rekao je Bajden bez da je izrijekom spomenuo Kinu.

Kina je najveći ruski trgovinski partner

Komentari glasnogovornice Psaki u nedjelju su bili izravniji i stigli su nekoliko sati nakon što je Putin naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti uslijed ogromnog zapadnog odgovora na njegov rat u Ukrajini.

Kina je najveći ruski trgovinski partner u uvozu, ali i izvozu, a kupila je trećinu nafte koju je Rusija izvezla 2020. godine. Rusija od Kine kupuje gotove proizvode poput mobitela, računala, igračaka i odjeće.

SAD, Britanija, Japan, Kanada, Australija i Evropska unija uvele su nove sankcije Moskvi povrh onih prošlosedmičnih.